Mittwoch, 5. Februar 2020

"Treća granica"













Protekle sedmice se oko četiri hiljade centralnoameričkih migranata okupilo na granici između Meksika i Gvatemale. Meksički graničari spriječili su ih da uđu u zemlju i blokirali su njihovo dalje putovanje u Sjedinjene Države.

O razlozima i djelotvornosti migracijske politike predsjednika Trumpa, govorila je Sarah Pierce iz Instituta za migracijsku politiku u Washingtonu

Meksiko blokira svoju granicu zato što Sjedinjene Države vrše pritisak na njega. U ovom slučaju se radilo o "karavanu", velikoj grupi migranata, posebno iz Hondurasa i El Salvadora, koji su željeli otputovati u SAD. Ti su "karavani" postojali i prije Trumpove administracije, a predsjednik vrši pritisak na južne zemlje da ga zaustave.
Vrhunac je bio prošle godine, kada je Trump zaprijetio Meksiku da će nametnuti tarife meksičkoj robi ukoliko ta zemlja ne spriječi migrante da uđu u SAD. Prijetio je da će zatvoriti američko-meksičku granicu. Meksiko je sada značajan dio svoje nacionalne garde posvetio rješavanju pitanja migracija.
Većina migranata koji žele otići u Sjedinjene Države danas se vraća u Meksiko, To je dio politike "ostanite u Meksiku" koja je na snazi od januara 2019. godine. Svi koji traže azil na južnoj američkoj granici moraju na rješenje zahtjeva čekati u Meksiku.
Pri tome je jedan broj migranata deportovan u Gvatemalu, pošto je Trumpova administracija sklopila je partnerstva za azil s Gvatemalom, Hondurasom i El Salvadorom. Gvatemala je jedina zemlja u kojoj je sporazum na snazi. Smatra se sigurnijom „trećom zemljom“. Neke migrante iz Hondurasa i El Salvadora američke vlasti deportuju u Gvatemalu radi podnošenja zahteva za azil u toj zemlji. Provedba toga postupka je vrlo neuredna. Mnogi migranti kada slete avionom, i odjednom se nađu u Gvatemali, prvo ni ne znaju u kojoj se zemlji nalaze i kako treba podnijeti zahtjev za azil. Ali sveukupno gledano, broj azilanata u Sjedinjenim Državama je izuzetno opao.
SAD ne očekuje da će Meksiko ovu "treću granicu" držati samo radi njih.
Situacija u zemlji se pogoršava, jer i sve više Meksikanaca želi pobjeći. Tražioci azila jednostavno ne mogu biti deportovani u svoju matičnu zemlju, je se tada javljaju novi problemi.
Tuga izbjeglička se nastavlja...
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen