Dienstag, 25. Februar 2020

Druga strana podzemlja







Dok su se jaki muškarci i žene borili za medalje na europskom prvenstvu u hrvanju u Rimu, sličan, iako 100 puta manji, spektakl se odvijao u londonskom podzemlju.
Britanski fotograf Sam Rowley uspio je uhvatiti poznate i nepopularne miševe londonskog podzemlja u njihovoj gorkoj borbi za opstanak.
Predmet borbe: mrvica hrane.
Svi znaju londonske miševe, kaže Rowley, ali niko ih ne vidi u pozitivnom svjetlu.
Mladi fotograf je htio to promijeniti. Cijelu jednu sedmicu je ležao na stomaku na peronima londonskog metroa, poznatijeg kao “The Tube”.
Za Rowleyja je ova misija bila veliki uspjeh: svojom spektakularnom slikom miševa pobijedio je među 48 hiljada konkurenata i osvojio nagradu Fotograf godine za divlju prirodu.
Sam Rowley dolazi iz Bristola na jugozapadu Engleske. Dvadesetpetogodišnjak je u početku svoju strast za prirodom ostvarivao dok je studirao biologiju, u kojoj je - po njegovim vlastitim riječima - "plovio enciklopedijama i maltretirao se rakovima".
Ubrzo nakon toga prvi put je posegnuo za kamerom.
Trenutno radi kao istraživač za britansku televizijsku televiziju BBC.

Nagrađena je slika broj 1.
Na ostalim slikama: Umjetnici za preživljavanje: Rowley je fasciniran nesigurnim stanjem životinja. One žive i umiru pod zemljom a da nikada ne vide sunce. Prehraniti se je borba na život i smrt.
Podzemna željeznica: Londonski metro "The Tube" (u prevodu "cijev") prije svega je glasan, uzak i prljav. Rowley je svojom fotografijom želio pokazati drugu stranu podzemlja
(focus)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen