Freitag, 21. Februar 2020

Boks meč: Wilder-Fury



Revanš koji se dugo čekao

Samo nešto više od 24 sata ostalo je do revanš meča za naslov svjetskog prvaka teške kategorije između Tysona Furyja i Deontayja Wildera.
U prvom meču, koji je održan prije nešto više od godinu dana, bilo je nerješeno, a i sada je prema prognozama vrlo neizvjestan ishod ovog meča.
Dok se mnogi pitaju ko će i na koji način pobijediti, Wilder i Fury već sada zadovoljno trljaju ruke jer će nakon ovog meča biti daleko bogatiji nego što su trenutno.
Boxing News 24 prenosi kako će oba borca zaraditi po 25 miliona dolara samo od borbe, a određeni postotak dobiće i od pay-per-viewa.
Meč će biti održan u Las Vegasu.



Svjetska sportska javnost s velikim nestrpljenjem iščekuje ovaj meč već više od godinu dana, odnosno otkako je njihov prvi obračun završio nerješeno 1. decembra 2018. godine.
Wilder je zadržao naslov prvaka u teškoj kategoriji po WBC verziji. "Bronzani bombarder" još uvijek je neporažen. Ima fantastičan skor od 42 pobjede, od toga čak 41 nokautom, te samo jedan remi.
"Kralj Cigana", bivši je svjetski prvak po WBA, IBF, WBO, IBO verzijama. Okitio se pojasovima prvaka senzacionalnom pobjedom protiv Vladimira Klička, dugogodišnjeg vladara teške kategorije. Fury je u karijeri odboksovao 30 mečeva, u 29 je pobijedio, od čega je nokautom pobijedio u 20 mečeva.


Fury je osvojene naslove izgubio izvan ringa. Britancu su titule oduziman zbog različitih razloga. Na boksersku pozornicu vratio se u velikom stilu, u junu 2018. godine i upisao je dvije pobjede prije prvog meča s Wilderom.
Bio je to pravi meč za tituli, koji je opravdao velika očekivanja. Imao je baš sve što treba imati; i uzbudljivost, i atraktivnost, i napetost, i neizvjesnost.
"Ovog put nema favorita. I ne samo da je javnost podijeljena, već i bokserski stručnjaci i analitičari. Ovo je jedan od najiščekivanijih mečeva koje možemo gledati u ovom trenutku. Dvojica neporaženih boksera, koji imaju jednake šanse za pobijedu", riječi su stručnjaka.
Koliko jedva čekaju ulazak u ring, pokazali su na konferenciji za novinare, na kojoj su ih zaštitari morali razdvajati.

Wilder u karijeri, u 43 profesionalne borbe, samo dva puta nije slavio nokautom. Jednom se kroz svih 12 rundi provukao Kanađanin Stiverne, koji je izgubio na bodove, a zatim ga je Wilder u revanšu nokautirao na samom kraju prve runde.
Drugi čovjek je Fury, koji je postao prvi bokser koji je izbjegao poraz u meču protiv jednog od najvećih američkih teškaša svih vremena. Fury se nada da će u nedjelju Velika Britanija imati sve pojaseve prvaka svijeta u teškoj kategoriji.
Podsjetimo, tri od četiri pojasa drži Anthony Joshua, dok Wilder u svojem vlasništvu ima onaj najvažniji - WBC.
Spektakl u MGM Grand Garden Areni održaće se po našem vremenu u noći sa subote na nedjelju u 3:00 sata.
(sport)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen