Freitag, 28. Februar 2020

Dan nezavisnosti BiH - Program obilježavanja



Javnim predavanjem “Budućnost Bosne i Hercegovine” i promocijom knjige “Balkanska pradskozorja – Od ideja do ujedinjenja” autora prof.dr. Senaida Hadžića i prof.dr. Adnana Velagića, sinoć je u Mostaru počelo obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Organizator ove večeri bio je Muzej Hercegovine Mostar.

U öetvrtak 27.2 u 13 sati u Studentskom hotelu Mostar, IC štamparija i Pedagoški zavod Mostar organizovali su svečanost povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH. U okviru programa planirana je dodjela nagrada za najbolje literarne radove na konkursu manifestacije “Ja domovinu imam i u srcu je nosim”.


U petak 28.2. od 9:45 sati održana je zajednička manifestacija osnovnih i srednjih škola Mostara, a pod nazivom ‘Volim BiH’. U navedeno vrijeme će se učenici okupiti na Starom mostu odakle će krenuti defile ulicama grada.
Defile učenika, nastavnog osoblja, roditelja i građana će ići Ulicom Rade Bitange, kroz Cernicu i Šantićevu ulicu, zatim ulicom kardinala Stepinca (Desete hercegovačke brigade op. Mostarski.ba), ulicom kneza Domagoja do Španskog trga. Na Španskom trgu od 10:45 sati će biti održana manifestacija sa svečanim programom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH. Realizaciju ovih aktivnosti podržao je Grad Mostar, ministarstvo obrazovanja, nauke kulture i sporta HNK.


Dan poslije, u subotu 29.2. u organizaciji Doma kulture Blagaj, osnovnih i srednjih škola Mostara, te ustanova Muzej Hercegovine Mostar, Centra za kulturu i KUD-a Blagaj održat će se program pod nazivom ‘Stazom bosanskih vitezova’.
U okviru programa od 10 sati planiran je pohod mladih i građana prema Starom gradu Blagaj (okupljanje učesnika pohoda je ispred šehidskog turbeta). Kroz Blagaj će uslijediti i defile konjanika (od 10:30 sati), a centralni program će se održati od 12 sati na Starom gradu Blagaj gdje će biti upriličen igrani program, kratki historijski prikaz i sat historije uz prof. Envera Imamovića. U podnožju Starog grada održat će se zabavni dio programa.

U nedjelju 1. marta u 13 sati na mostarskim Šehitlucima planirano je učenje fatihe i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima.
Nakon toga u 14 sati u Kongresnoj dvorani u zgradi Vlade FBIH Mostaru, planiran je svečani prijem, kojeg organizuju predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić.

Povodom predstojećeg praznika, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, organizacija manifestacija posvećenih nezavisnosti BiH , naročito u trenutku kada se ona nastoji određenih političkih krugova osporiti , od izuzetne je važnosti za sve građane. Na ovaj način i u posebnom historijskom momentu građani Mostara i Bosne i Hercegovine će najbolje poslati poruku o poštovanju zajedničke i nedjeljive Bosne i Hercegovine, saopćili su organizatori.
(mostarski.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen