Freitag, 28. Februar 2020

Najstariji muškarac na svijetu: Japanac je umro u dobi od 112 godina





Chitetsu Watanabe umro je u dobi od 112 godina.

Tajna njegove dugovječnosti: Ne ljutiti se i samo osmijeh na licu.
Svakodnevno se bavio sportom i redovno rješavao matematičke probleme: Japanac Chitetsu Watanabe, najstariji muškarac na svijetu prema Guinnessovoj knjizi, umro je malo prije svog 113. rođendana. Japanski mediji su ovu vijest objavili u utorak.
Watanabe, koji je rođen 5. marta 1907. u prefekturi Niigata, a prije samo dvije sedmice u svom domu je dobio potvrdu Guinnessove knjige rekorda sa titulom najstarijeg čovjeka na svijetu.
Kao tajnu svoje dugovječnosti, Japanac su jednom rekao da se ne treba ljutiti i uvijek zadržavati osmijeh na licu. Do prošlog ljeta, osim strasti za sport i matematiku, posvetio se umjetnosti origamija i kaligrafiji.

Najstariji muškarac je već imao jednog prapraunuka.
Kao prvorođeno od osmero djece, Watanabeov život karakteriziralo je puno rada, a često i samoodricanja. Pohađao je poljoprivrednu školu, služio je japansku vojsku u Drugom svjetskom ratu, a nakon toga je do penzije radio u poljoprivrednoj upravi u rodnom gradu Niigata.
Do svoje duboke starosti, svojoj porodici je osigurao privatno imanje za uzgoj voća i povrća. Prema novinskoj agenciji Kyodo, imao je petero djece, dvanaestoro unučadi, 16 praunuka i također prvo prapraunuče.

Najstarija osoba na svijetu je žena.
Kane Tanaka, takođe Japanka, 2. januara je napunila 117 godina. U oktobru je najstarija žena u Njemačkoj umrla u dobi od 113 godina. Mathilde Mange je živjela u rezidenciji za seniore u blizini Hagena u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji do svoje smrti.
(mdr)
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen