Sonntag, 20. Oktober 2024

Živi tornjevi iz Tarragone – Penjanje u zrak

 








Da, dobro ste vidjeli: penjači su se ponovo okupili. Sagradili su svoje čuvene "kastele" u areni za bikove u katalonskom gradu Tarragoni. To su kule bez drveta, kamenja, šarafa ili maltera.

Kule su napravljene od ljudi. I snage, ravnoteže, hrabrosti i duha zajednice.

“Forca. Equilibri, Valor i Seny” je moto koji je oduvijek važio za timove za izgradnju tornjeva, Colles Castelleres. Ambicija nije jedna od nabrojanih vrlina - ali je preduslov za katalonsku umjetnost kumulativne vertikalne jadikovke.

Timovi se takmiče jedni protiv drugih. Ne pobjeđuje samo najviša kula. Posebno se procjenjuje stepen težine humanoidnih struktura. U njihovom stvaranju često učestvuju stotine ljudi. Neke konstrukcije tornjeva su toliko teške da rijetko uspijevaju - ili barem samo jednom.

Jedan tim drži skoro sve rekorde, gradi najluđe kule i zapravo uvijek pobjeđuje u Tarragoni. To su Castellers de Vilafranca. Nose zelene košulje i bijele pantalone. Da, dobro vidite: na slici opet teže ka vrhu.

Gledaoci na licu kjesta, kao i mi, koji gledamo takmičenje na slikama, ne znamo ko se osjeća bolje: oni na dnu ili oni na vrhu? Ova vježba slaganja piramide, uvijek izaziva vrtoglavicu. Tradicionalno takmičenje “Concurs de Castells” održano je u Tarragoni po 29. put. Svaki tim, koji se sastoji od do 500 žena, muškaraca i djece, ima pet pokušaja da stvori najizazovniju moguću ljudsku piramidu. Puni bodovi se dodjeljuju samo ako su se svi članovi tornja spustili bez pada. Timu po imenu “Xiquets de Reus” za dlaku je izmakla pobjedu, ali je konkurencija iz “Castellers de Vilafranca” bila skladnija, jedinstvenija i na kraju krajeva, iskusnija.

Na kraju jedna lijepa vijest: Nije bilo prijavljenih ozbiljnih povreda.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen