Sonntag, 6. Oktober 2024

Taj čudesni šareni vijet – U podnožju Alpa

 


Domovina jelena i zečeva

Jelen i srna. Kozorogi i zečevi. Divlje svinje i ptice grabljivice. Svi oni žive u Bavarskim Alpama - ili u Alpskom parku divljih životinja u Obermaiselsteinu u Oberallgäuu. Između ostalog, ovdje se njeguju ozlijeđene i bolesne životinje. Posjetioci mogu izbliza promatrati lisice i divokoze na stazi u prirodi i, uz malo sreće, vidjeti srnu kako doji svoje novorođeno tele. Poseban zimski savjet: Čopor jelena od oko 50 životinja živi u obližnjem lovištu i hrani se dva puta sedmično na čistini. Posjetioci Alpskog parka divljih životinja mogu takođe učestvovati u obilasku sa vodičem.



Nebo ili pakao?

Od 21. septembra moto u glavnom gradu Bavarske je ponovo bio: Obucite dirndl i lederhosen i krenite na Oktoberfest! Oktoberfest se održava na minhenskoj Theresienwiese po 189. put. U 40 festivalskih šatora, stanovnici Minhena i posjetioci iz cijelog svijeta uživaju u bavarskim delicijama poput piletine, svinjske koljenice i ukusnog festivalskog piva, uz dobar ukus. Naravno, ringišpil i panoramski točak ne mogu se propustiti na ovoj, najvećoj svjetskoj folk smotri. Šareno, glasno i svijetlo: 16 dana postoji vanredno stanje, koje neki ljudi ne očekuju, i iz kojeg drugi ne mogu dovoljno brzo pobjeći. Pa živjeli – uz miran Oktoberfest 2024!



Od potoka koji žubori do pobješnjele bujice

Kao da je džin rastavio kamen na dva dijela, samo da bi napravio mjesta za vodene mase - ali naravno, div nije formirao Buchenegger vodopade u blizini Oberstaufena u Allgäuu. Planinski potok Weißach se milionima godina ukopao duboko u slojeve pješčenjaka, tako da je u jednom trenutku pobnješnjele bujice, formacija stijena, iglene uši, morala odustati od otpora. Od tada bučna voda juri u dva bazena. Ljeti su vodopadi vrlo posjećeno ljetovalište, ali zimi su mjesto odmora,

mira i opuštanja.

(BayBest)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen