Montag, 21. Oktober 2024

Kune se nakon stoljeća u tajnosti vraćaju

 



Kune se nakon stoljeća u tajnosti vraćaju


Životinje, koje su članovi porodice lasica, koje se penju po drveću, izumrle su u jugozapadnoj Engleskoj prije više od jednog stoljeća, kao rezultat gubitka njihovog šumskog staništa, lova i hvatanja u zamke kako bi se zadovoljila potražnja za njihovim krznama.

Devon Wildlife Trust saopštio je u utorak da je osam odraslih ženki i sedam mužjaka, porijeklom iz divljih populacija u Škotskoj, prevezeno na osamljene šumske lokacije u Dartmooru u septembru. Smješteni su u individualne torove i hranjeni od strane lokalnih volontera tokom tri dana aklimatizacije, prije nego što su se upustili u svoje nove domove.

Svaka kuna je bila opremljena radio ogrlicom za praćenje njenog kretanja u narednih nekoliko mjeseci. Sledeće godine će biti pušteno još više, a zaštitnici se nadaju da će njihova populacija postepeno rasti u regionu. Stručnjaci kažu da su životinje domaći grabežljivci koji mogu pomoći u obnavljanju šumskih ekosistema koje su ljudi poremetili.

Ed Parr Ferris, menadžer za očuvanje u Devon Wildlife Trust, rekao je da su sisari "nevjerovatno dobro prilagođeni za život u šumskim noćima, sa snažnim kandžama, gipkim tijelima, fantastičnim sluhom, pa čak i reverzibilnim stražnjim gležnjevima koji im pomažu da trče niz drveće." "Ovim rijetkim sisavcima je potrebna naša pomoć da se vrate u svoje bivše domove na jugozapadu, ali nam je potrebna i njihova pomoć da vratimo prirodnu ravnotežu divljih životinja u naše šume", rekao je.

(tt)


Lasica ili kuna? Razlika može biti suptilna, ali postoje neki ključni fizički i bihevioralni faktori koji vam mogu pomoći da ih razlikujete. Prva razlika između kune i lasice koju možete uočiti je u tome da je kuna velika kao manja mačka, a lasica je malena kao vjeverica.

Lasica ili kuna

Nekoliko glavnih razlika koji ukazuju na lasicu ili kunu:

Veličina i tjelesna građa

Kuna: Kune su obično veće od lasica. Dužina tijela kune može biti od 40 do 60 cm, ne uključujući rep, koji može dodati još 20-25 cm. Težina kune varira, ali obično je između 0.9 i 2.5 kg. Kune imaju duže tijelo i rep, te su mišićave s kratkim nogama. Rep im je gust i dlakav.

Lasica: Lasice su znatno manje. Duljina tijela lasice je obično između 15 i 35 cm, s repom koji dodaje još 5-12 cm. Težina lasice je znatno manja, obično između 100 i 300 grama.

Boja krzna

Kuna: Kune imaju smeđe krzno koje može varirati od tamno smeđe do svijetlo smeđe. Njihova prsa su često prekrivena svijetlom, žućkastom ili bijelom mrljom.

Lasica: Lasice imaju jednolično smeđe krzno ljeti, a zimi mijenjaju boju u bijelu (ovisno o vrsti). Njihova prsa su obično bijela ili krem boje bez značajnijih mrlja.

(net.mag)

Z.N.

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen