Freitag, 4. Oktober 2024

Rijedak spektakl - Prstenasto pomračenje Sunca na južnoj hemisferi

 



Stanovnici Argentine i Uskršnjeg ostrva mogli su da vide pomračenje Sunca u obliku "vatrenog prstena". Rijedak spektakl uzrokovan je velikom udaljenosti Mjeseca.

Ljudi na Uskršnjem ostrvu, južnom Čileu i Argentini mogli su vidjeti prstenasto pomračenje Sunca. Tamni mladi mjesec krenuo je ispred sunca i prekrio ga na nekoliko minuta - ali ne u potpunosti. Mjesec je posmatračima izgledao nešto manji od sunca, tako da je svijetleći prsten sunca ostao vidljiv.

Astronomski spektakl mogao se posmatrati samo iz nekoliko naseljenih područja.

Prema američkoj svemirskoj agenciji NASA, zona u kojoj je bila vidljiva prstenasta faza bila je prvenstveno u Pacifiku. Počeo je južno od Havaja, prešao okean s Uskršnjim ostrvom, prošao preko južnog vrha Južne Amerike i završio u južnom Atlantiku.

Činjenica da je prsten sunca ostao vidljiv je zbog udaljenosti mjeseca od zemlje. Budući da je Mjesec u to vrijeme bio posebno udaljen od Zemlje, izgledao je manji od normalnog. Stoga veličina diska nije bila dovoljna da potpuno pokrije sunčev disk. Obožavatelji pomračenja opisuju rezultat kao "vatreni prsten".

Djelomično pomračenje Sunca bilo je vidljivo i u drugim dijelovima Južne Amerike, na Havajima i Antarktiku, pa je mjesec samo djelimično prekrio Sunce s jedne strane - izgleda kao da mu je odgrižen jedan komad.

Svake godine u svijetu ima od dva do pet pomračenja Sunca, uključujući i djelomične pomračenja Sunca. Posljednji put potpuno pomračenje Sunca viđeno je u Evropi u avgustu 1999. godine, a sljedeće će uslijediti u septembru 2081. godine.

(sdz)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen