Samstag, 19. Oktober 2024

Vojno groblje

 




Južno od Južnog logora nalazi se Vojno groblje, većini Mostaraca potpuno nepoznato. Zadnje sahrane ovo groblje bilježi tijekom Drugog svjetskog rata. Pokapani su u njega ubijeni pod talijanskim vojnim vlastima, ubijeni prema osudi mjesnoga civilnog suda, poginuli Talijani i Nijemci.

Na ponovljenom natječaju za glavnog liječnika bolnice (Stara bolnica) prijavilo se čak 35 kandidata od kojih su dvanaestorica bila iz Beča, a ostali iz Trsta, Krakova, Sarajeva i drugih mjesta. Nakon podrobnog vaganja kandidata odabran je dr. Anton Foyarewitz, porijeklom Austrijanac, a koji je dotad tu funkciju obavljao u Rudarskom društvu kod Graza, Austrija. Nažalost, u daljnjim godinama počesto se razbolijevao. Otišao je na liječenje u Beč, ali samo nekoliko dana nakon povratka u Mostar iz Beča umro je 3. novembra 1901. Sahranjen je na Vojnom groblju, ali je obiteljski nadgrobni spomenik Foyarewitza još vidljiv.

Doduše, sahrane su vršene i nakon Drugog svjetskog rata, ali mnogo rjeđe, a onda je groblje zapušteno, postupno devastirano, spomenici razbijeni, korišteni za izgradnju kuća i vikendica, a naročito poslije rata od 1992. do 1995. godine. Nakon toga groblju se ne može ni prići, jer je ranije asfaltirani put potpuno uništen, naneseni su šut i zemlja i groblje je pretvoreno u običnu poljanu sa zaraslom travom. Ponegdje se vide ostaci grobova i nadgrobnih spomenika koji nisu odgovarali nijednom vandalu za upotrebu prilikom gradnje kuće ili nekoga drugog objekta. Premda je to Vojno groblje, u njemu nisu pokapani isključivo vojne osobe.

Sa sjeverne strane groblja i danas postoji kapela s križem i malim stepeništem, čija skladna arhitektonska izvedba jasno govori da se ovdje radi o planski rađenom groblju. No, nedavno je uz angažiranje udruge Werk i Austrijskog veleposlanstva groblje očišćeno i dovedeno u prihvatljivo stanje.



Korišteni tekstovi iz knjiga:

  • Domaći stranci - Tibor Vrančić, Smail Špago, Armin Džabirov, 2023.;

  • Bio jednom jedan... - Tibor Vrančić, Smail Špago, Ismail Braco Čampara. (Neobjavljena knjiga), 2018.

  • Mostarski leksikon - Tibor Vrančić, 2020.

Fotografije:

Br. 1. - Bišće polje - vojno groblje, 1990;

Br. 2. - Bišće polje - vojno groblje (grob Antona Fojarewiza) 2005.;

Br. 3. - Bišće polje – kapelica na vojnom groblju 2013.;

Priredili: Tibor Vrančić, Smail Špago, Armin Džabirov 

(Cidom team: 20240815)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen