Samstag, 12. Oktober 2024

Širom svijeta – Slike sedmice

 


Vrijeme klizanja

Nacerekani gekon, vidra koja meditira ili gigantski morski orao koji brzo kliza, poput ovog ovdje, na slici, u blizini japanskog grada Rausu na Hokaidu: Svako ko želi da bude uvršten u slavni krug finalista Nikon Comedy Wildlife Awards mora prvo pokazati puno srece i strpljenja. Fotografisanje životinja je generalno zeznuta stvar. Ako želite da izgleda smiješno, potrebna vam je zdrava doza iluzije i sreća u pravom trenutku. Britanac Mark Meth-Cohn i njegova ptica grabljivica koja klizi, sve se poklopilo. A da li je to dovoljno za pobijedu u kategoriji ptica, saznaćemo 10. decembra.



Je li već karneval?

Ne, nije, ali svemnirski prostor se nalazi u blizini centra Karnevala, u Kelnu-Porzu: U svojim zaštitnim odijelima, Thomas Pesquet iz Francuske i Matthias Maurer iz Njemačke hodaju kroz pijesak za koji se kaže da je sličan onom na površini Mjeseca. Na otvaranju Luna centra za obuku astronauti demonstriraju kako svoju opremu transportuju između vještačkih kratera i ruševina. Objekat su izgradili Njemački svemirski centar i Evropska svemirska agencija, kako bi se pripremili za buduće misije na Mjesec. Uz pomoć kablovskih uređaja uskoro će biti moguće simulirati znatno nižu gravitaciju, kao što je ona na Zemljinom satelitu.



Helenino djelo

Čovjek gleda u daske, grede, kapke za prozore, ormare, drveno stepenište koje leži beskorisno. Ono što je sada samo ruševina, nekada su bile kuće u maloj zajednici Horseshoe Beach na zapadnoj obali Floride - sravnjene sa zrmljom, tokom naleta uragana “Helene”, koji je protutnjao ovuda. Jugoistočne Sjedinjene Države doživljavaju tropske oluje. Vrtlozi vjetra nastaju svaki put između juna i novembra, kada je voda u Meksičkom zaljevu dovoljno topla i isparava u velikim količinama. “Helene” je bila jedna od najjačih olija posljednjih godina. Više od 60 ljudi je izgubilo život u nekoliko država, a tri miliona je privremeno bez struje. Ono što ostaje je haos.

(stern)

(NovaSlooboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen