Mittwoch, 2. Oktober 2024

Širom svijeta - Slike dana

 


Zabavan let iznad pejzaža iz snova u Kini

Državna kompanija u Kini isporučila je svoj prvi civilni vazdušni brod. Kabina AS700 nudi prostor za pilota i do devet turista. Prvi let će ubuduće lebdjeti iznad poznatih kraških planina, posebno na jugu zemlje, tako polako, da će oni koji lete s njim moći i da otvore prozor ako je vrijeme dobro. Skoro 50 metara duga letilica napunjeno je helijumom; trebalo bi da bude u stanju da ostane u vazduhu do deset sati.



Posljedice poplave u Drezdenu

U glavnom gradu Saksonije nivo Elbe je bio toliko porastao, da je rijeka već preplavila pristanište parobroda. Na sreću, bojazni da bi se poplavna voda mogla dodatno akumulirati od strane ruševina djelimično srušenog Carola mosta (na pozadini slike) nisu se ispunile. Pad vodostaja je nastavlen i plima se povukla do prošlog vikenda.



Regionalni izbori u Kašmiru

U dijelu himalajske regije Kašmir, koja je pod kontrolom Indije po prvi put u deset godina održavaju se regionalni izbori. Teritorija je 2019. izgubila djelomičnu autonomiju, a time i izabranu lokalnu upravu. Stranke sada također traže da se ovaj poseban status vrati. U regionu sa većinskim muslimanskim stanovništvom, žene i muškarci su odvojeno stajali u redovima na biračkim mjestima. Glasanje se odvija uz stroge sigurnosne mjere.

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen