Donnerstag, 3. Oktober 2024

Najčudnija takmičenja na svijetu

Sportovi poput skvoša, softbola i flag fudbala oduševit će gledaoce na sljedećim Olimpijskim igrama 2028. Ako volite nešto malo čudnije, sastavili smo nekoliko najluđih takmičenja na svijetu. Bizarno putovanje oko svijeta, od Svjetskog prvenstva na vazdušnoj gitari do trke kosilica za travu.



Pravi klasik među najbizarnijim sportovima je bacanje mobitela. Od 2000. godine učesnici iz čitavog svijeta sastaju se svake godine na Svjetskom prvenstvu u Finskoj. Bacaju se pravi (uglavnom zastarjeli) mobiteli. Važno je da je baterija i dalje unutra - tada mobiteli bolje i dalje lete.



A u Njemačkoj ima i kreativnijih ideja. Njemačko prvenstvo u klizanju u blatu redovno se održava u zaljevu Jade u blizini Dangasta (Donja Saksonija). Opremljeni specijalnim drvenim sankama, učesnici moraju preći razdaljinu od približno 150 metara po blatnjavom terenu, što je moguće brže.



Kada je u pitanju hobi jahanja konja, fokus je na mališanima. Sa jahanjem na hobi konju oponašaju brojne elemente iz dresure i skakanju preko prepona. Od smiješne dječje zabave, ovaj sport je postao popularan hobi. Prvenstva se održavaju redovno širom Evrope.



Vazdušna gitara je možda počela kao dečja zabava, ali na zvaničnom svjetskom prvenstvu u Finskoj ljudi zaista oduševljavaju. Učesnici se potpuno iscrpljuju na sceni i dolaze u neobičnim kostimima. Ima čak i slavnih gostiju.



Sada opet nešto prljavo. U utrci kosilica u Waltropu u sjevernoj Rurskoj oblasti (NRW), kandidati se takmiče sa vrhunskim mini traktorima. Gubitnici ovdje bukvalno moraju jesti prljavštinu iza onih ispred njih.



Londonska tržnica Leadenhall je popularna turistička destinacija. Između ostalog, ovdje su snimane scene iz filmova o Harryju Potteru. Jednom godišnje se održava i trka s palačinkama. Uzgred, nijedna hrana se ne baci uzalud, gledaoci rado nude svoje usluge, kako bi pokupili ukusne ostatke.

(msn)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen