Freitag, 11. Oktober 2024

Devedeset godina kasnije

 









London, nekad i sad

Kada je Arthur William Hobart tokom leta uzeo svoju kameru u ruke, nije mogao ni slutiti da snima Britaniju koja će uskoro biti zauvijek promijenjena.

Njegove slike objekata, sportskih terena, nastajućih predgrađa i katedrala postale su neprocjenjiv arhiv Britanije uoči Drugog svjetskog rata. Devedeset godina kasnije, njegove slike su digitalizovane kako bi ih javnost mogla vidjeti.

Arhiv pruža rijetke snimke Britanije prije nego što su je naglavačke okrenule oluje Hitlerovog rata i ogromne tehnološke promjene.

U arhivi se naleze 242 crno-bijele fotografije, snimljene širom Engleske, od Tynesidea do Cornwalla i do Cumbria, koje čine ono što je poznato kao Air Pictures Porthleven Collection.

Pored poznatih znamenitosti kao što su Tower Bridge, St Paul's i Salisbury Cathedral, kolekcija uključuje snimke poznatih zgrada koje više ne postoje, od veličanstvenosti stare Crystal Palast u južnom Londonu do uobičajenog okruženja Della, nekadašnjeg teren za fudbalski klub Southampton.

U potpunoj suprotnosti sa hromom i staklom koji ga sada okružuju, Tower Bridge je tada stajao ispred čitavog niza urbanih zgrada, koje će Luftvafe uskoro ukloniti.

Niz rijeku, elektrana Battersea se uzdiže kao i još jedna zgrada u industrijskom srcu – koji je masovno obnovljen posljednjih decenija.

„Čak i ako uzmete u obzir bombardovanje iz Drugog svetskog rata, mnogi od ovih gradskih pejzaža su sada veoma različiti od onih kada su snimljeni 1930-ih“, rekao je Gary Winter, oficir za angažman i sadržaj u Historic England-u. „Mnogo toga zavisi od uticaja automobila i motornog transporta koji prolaze kroz ova mjesta, zatvaranja fabrika i tako dalje.“

Hobart se 1920. počeo baviti fotografijom iz zraka, iako je nejasno kako je do toga došao. Prije Prvog svjetskog rata bio je pekar, trgovački putnik i činovnik.

Fotografije pokazuju kako se promijenio pejzaž oko Tower Bridgea, Salisbury Cathedral, Royal Alberts Hall...

(tt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen