Freitag, 4. Oktober 2024

“Astronomski fotograf godine”: Pogledi duboko u prostranstvo svemira

Kraljevska opservatorija Greenwich je po 16. put bila domaćin takmičenja za fotografa godine u astronomiji. Sada su izabrani pobjednici iz jedanaest kategorija.



Naše sunce

Ukupni pobjednik: Ova sekvenca slika pokazuje kako su se takozvani Bailyjevi biseri razvili tokom pomračenja Sunca 2023. godine. Bailyjevi biseri nastaju kada sunčeva svjetlost sija kroz doline i kratere na površini Mjeseca.



Drugoplasirani: Na ovom snimku možete vidjeti sunčevu koronu. Donji dio slike je iz 2017. godine, kada je naša zvijezda bila blizu solarnog minimuma. Gornji dio prikazuje šest godina kasnije kako se približio solarnom maksimumu.



Drugoplasirani: Iznad Šangaja (Kina) se mogu vidjeti putanje dvije planete Venere i Jupitera. Oni idu paralelno.



Počasna nagrada: Sjeverna svjetlost iznad grada Brightona u Engleskoj bila je vrlo aktivna u novembru 2023. Tako je Michael Steven Harris poslao svoj dron.



Nebeska prostranstva, pobjednik: Krševiti vrhovi Aoraki/Mount Cook na Novom Zelandu protežu se u večernje ljetno nebo. Između ostalog, tu se može naći maglina Gum (centralno crveno područje) i Mliječni put.



Nagrada “Annie Maunder” za inovaciju u imidžu, pobjednik: Gledamo li ovdje vanzemaljski svijet? Ne, ovo je naša zemlja. Informacije sa vremenskog satelita GOES-18 korištene su za prikaz kopnenih masa, oceana i atmosferskih karakteristika u različitim bojama.

(web)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen