Sonntag, 20. Oktober 2024

Prije 56 godina – Pobjeda “fosbury” stila

 





Richard “Dick” Fosbury nipošto nije bio jedan od najboljih sportista SAD, kada se takmičio u skoku u vis na Olimpijskim igrama 1968. u Mexico Cityju.

Tada 21-godišnji student više je važio kao samotnjak. A imao je i svoje ideje o sportu, koji je tada uključivao skok u vis, preskakanjem trbušnom tehnikom. Prilikom pokušaja skoka uvis on je toliko loše doskočio da je slomio ruku.

Fosbury je tada počeo govoriti, da je uspješnije i manje sklono ozljedama, razmišljati o drugim tehnikama. Stoga je odlučio, da više biomehaničkog smisla ima preletjeti prepreku unatrag, tj. leđima preko letvice.

20. oktobra 1968. godine prvi put je pokazao koliko je njegova metoda uspješna, preskočivši 2,24 metra i osvojivši zlato na Olimpijskim igrama u Mexicu. Nakon toga se oprostio od takmičarskog sporta. Preminuo je 2023. u 76. godini života.

Ali Fosburyjev skok, nazvan "flop", što u prevodu neuspjeh, bio je toliko uvjerljiv, uspješan i opšteprihvaćen, da se i dan danas praktikuje u atletici.

(welt)

-:-

Prije fosburyi (leđne) tehnike skokovi uvis su se vršili tehnikom škarica, tzv. prekoračna tehnika, zatim "zgrčke", i onda opkoračna (trbušna) tehnika. Malo starija raja, koja je u školu išla prije ere Fosburyja, na fizičkom su skakali u vis, jednom od gore nabrojanih tehnika

-:-

Svjetski rekord u skoku vis drži Javier Sotomayor (Kuba) koji je 23. jula 1993. godine preskočio do danas nevjerovatnih 245 centimetara. Od tada pa do danas, isčekuje se obaranje ovog svjetskog rekorda starog 31 godinu

-:-

U ženskoj konkureciji svjetski rekord drži Ukrajinka Jaroslawa Mahutschich, pošto je 7. jula 2024. godine, na takmičenju Dijamanstske lige u Parizu, neposredno prije Olimpijade, preskočila 210 centimetara i tako nadmašila 37 godina star rekord Bugarke Stefke Kostadinove, koja je 1987. godine preskočila 209 centimetara.

-:-

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen