Donnerstag, 10. Oktober 2024

Najčudnija takmičenja na svijetu

 Za mnoge od ovih portova naša raja bi rekla: “niđe veze”. Međutim, zadnjih godina se mnogi iznenade kad se neki od ovih sportova naši na Olimpijskim igrama. Ako volite nešto tako, malo drugačije, čudnije nego inače, evo još nekoliko najluđih takmičenja na svijetu. Bizarno putovanje oko svijeta, od Svjetskog prvenstva u skokovima “tranguze” pa do trke u kesama sa kupovinu.



U kupališnom centru Sindelfingen (Baden-Württemberg) održava se Svjetsko prvenstvo u skakanju tranguze (Ass Bomb). Čini se da još ne postoji međunarodna asocijacija za umjetnost tranguzee, budući da Novi Zeland sebe naziva i domaćinom zvaničnog Svjetskog prvenstva. U Njemačkoj je ova vodena zabava veliki spektakl svake godine.



Ovo je također krajnje čudno: Svjetsko prvenstvo u bacanju gumene čizme (kod nas su je zvali "rudarska čizma"). Ovdje vidimo jednog od najboljih u svojoj oblasti: Heikki Aaltonen iz Finske. Vrhunski sportista koji redovno publiku dovodi u ekstazu – sa daljinama bacanja gumene čizme.



Odmah još jedna kao jako zabavna igra. “Swamp Soccer World Cup” se održava, gotovo bi se moglo reći naravno, u Finskoj. U igri fudbala u blatu, jedan golman i pet igraača po timu, igraju na terenu od 60 puta 35 metara u dva poluvremena od deset minuta.



Kiiking (ekstremno ljuljanje) je sport izmišljen i promovisan u Estoniji, u kojem osoba izvodi ljuljanje, koji dobija sve veći zamah. Cilj je preći preko osovine sa što dužim zamahom.



Izgleda čudno, ali svi smo to radili kao djeca: takmičenje u pljuvanju košpica trešnje. Postoji čak i Svjetsko prvenstvo koje se održava u japanskoj prefekturi Yamagata. Učestvuje oko 1.000 ljudi, uključujući 30 stranih studenata koji studiraju u Japanu.



Na Hipster Olimpijadi u Berlinu učesnici se takmiče u nekoliko disciplina. „Utrka u vrećicama od jute“, oneih za kupovinu, posebno je popularna, ali bacanje naočala sa debelim okvirom i brzo ispijanje “bublle tea” čaja također doprinose uzbuđenju. Naravno, i ovdje vrijedi staro pravilo: ko tvrdi da je hipster nije pravi hipster*.

-:-

*Hipster je osoba koja ne želi da bude prosječna, kao drugi, da ispunjava uobičajene kriterijume i očekivanja, osoba koja svoju opuštenost i ležernost izražava načinom oblačenja koji je neuredan, „alternativan“; često se, radi postizanja takvog efekta kupuju skupi, specijalno dizajnirani komadi odjeće za hipstere.

Hipster je i folirant, neko ko svojim spoljnim izgledom zapuštenosti i opuštenosti želi da pokaže svoje životne stavove nepriznavanja opštih i tradicionalnih vrednosti

Hipster - subkultura, obuhvata grupu ljudi nezavisnog mišljenja i stava, van glavnih tokova koji su dominatni u društvu u određenom vremenu i na određenoj lokaciji.

Smatra se da je twitter, danas platforma X, socijalna mreža hipstera.

(msn)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen