Freitag, 11. Oktober 2024

Prvi put nakon 30 godina: Poplave u Sahari nakon jake kiše

 









Obilna kiša padala je u pustinji Sahara u Maroku po prvi put nakon više od 30 godina. Ovaj izvanredni vremenski događaj izazvao je rijetke poplave u inače sušnom regionu.

Jaka kiša puni rezervoare i jezera

Gradovi Tate i Tagounite južno od glavnog grada Rabata, gdje je u prosjeku manje od 250 litara po kvadratnom metru godišnje, imali su koristi od prošlomjesečnih padavina. Rezervoari u regionu punili su se rekordnom brzinom u septembru. Čak je i jezero Iriqui, koje je bilo suho 50 godina, ponovo imalo vodu zahvaljujući kišama, üto pokazuju slike sa NASA satelita.

Izazovi za stanovništvo

Neočekivane poplave dovele su stanovnike do velikih izazova. Iznenadne poplave mogu uzrokovati štetu na infrastrukturi i zgradama i ugroziti ljude u pogođenim područjima. Pozivaju se nadležni da brzo preduzmu mjere pomoći i zaštite stanovništvo od mogućih opasnosti.

Uzroci i posljedice klimatskih promjena

Stručnjaci sumnjaju da bi se ovakvi ekstremni vremenski događaji u Sahari mogli češće dešavati u budućnosti. Klimatske promjene dovode do promjena u vremenu i obrascima padavina širom svijeta, što će također utjecati na prethodno suhe regije kao što je Sahara. Poplave su primjer kako klimatske promjene mogu uticati na uslove života ljudi.

(msn)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen