Dienstag, 8. Oktober 2024

Prije 135 godina – Lijepa epoha

 


Belle Époque, „Lijepa epoha” – ni u jednoj drugoj evropskoj zemlji prelaz iz 19. u 20. vijek, okarakterisan mirom i prosperitetom, nije uživao sa više strasti nego u Francuskoj. Umjetnički prikazi kafića i plesnih dvorana govore o tome, kao i pojava novih noćnih mjesta u zabavnoj četvrti Pigalle u Parizu. Tu je 6. oktobra 1889. godine otvoren zabavni bar koji je nadmašio sve ostale. Prvi nastup “Moulin Rougea”, nazvanog po crvenom mlinu na krovu, bio je startni signal za estradu kakvu svijet nikada prije nije vidio, davala je pogled izloženom donjem vešu i golim bedrima i mahanja bokovima, u neozbiljnosti koja je graničila sa pornografijom za ono vrijeme.

To što je “Moulin Rouge” postao magična atrakcija pariskog noćnog života mora zahvaliti i stalnom gostu: slikar Henri Toulouse-Lautrec je sklikao scensku predstavu na platnu i dizajnirao reklamne postere koji su bili neobični kao i cijeli establišment.

Na slici je poznata plesačica La Goulue, koju je Lautrec hvalio da je bila ne samo “graciozna kao mačka", već i "hrabra" i sa upadljivom iskrenošću.

Danas podizanje suknji više ne dovodi publiku u erotsko ludilo. Ipak, čak i nakon 135 godina, “Moulin Rouge” ostaje sinonim za parišku lakoću.


1889.

2020.


-Fotografije gore, prikazuju Moulin Rouge 1910. Stalni gost Henri Toulouse-Lautrec ne samo da je nekoliko puta naslikao plesačicu La Goulue i koristio je za poznati reklamni poster, već ju je i obožavao.

-Moulin Rouge 1889. i plesačice 2020.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen