Freitag, 18. Oktober 2024

Antarktik postaje alarmantno zelen

 




Antarktik zapanjujućom brzinom postaje zelen od vegetacije, otkrili su naučnici.

Stručnjaci kažu da je rast mahovina, lišajeva i trava širom zaleđenog kontinenta znak da čak ni naizgled netaknute divljine nisu imune na posljedice klimatskih promjena.

Istraživači kažu da je skoro 12 kvadratnih kilometara Antarktika prekriveno vegetacijom kako temperatura raste, od samo jednog kvadratnog kolimetra iz 1986. Ovo je samo 0,12 posto kontinenta. Tom Roland a Exeter Univerziteta, rekao je da je stopa promjena zabrinjavajuća i da su efekti značajni.

Mnogo te vegetacije nalazi se na Antarktičkom poluostrvu, koji je najsjevernije područje kontinenta” rekao je u kontekstu Antarktik ekološki efekat.

Njegov tim je otkrio da se brzina promjena ubrzava. Između 1986. i 2021. godine površina nove vegetacije iznosila je 0,317 km² godišnje, ali je krajem tog perioda skočila na 0,424 km² godišnje. „Brzina kojom se širi je zapanjujuća“, rekao je Roland.

Pri tome je njegov tim koristio više od tri decenije satelitskih podataka za praćenje vegetacije. Tražili su dokaze fotosinteze, mjereći omjere vidljive crvene i bliske infracrvene svjetlosti.

Većina vegetacije je mahovina, ali Antarktik je također sve više prekriven lišajevima, jetrenjakom, gljivama plus dvije male cvjetnice. Roland je rekao da je to važno u praktičnom ekološkom smislu jer bi moglo stvoriti veću homogenost i uzrokovati gubitke biodiverziteta, pošto se izolirana ekološka područja povezuju.

Kako biljna materija s vremenom izumire, to će povećati formiranje tla, stvarajući priliku da se alohtone vrste biljaka unesu na cipelama turista i putem naučne opreme istraživača.

Studija, objavljena u Nature Geoscience, poklopila se sa brojkama koje pokazuju da je led na Antarktiku dostigao skoro rekordno nizak nivo za zimu na južnoj hemisferi. Američki nacionalni centar za popdatke o snijegu i ledu, US National Snow and Ice Data Center, je saopštio da je maksimalni opseg antarktičkog leda bio za 17,6 miliona kvadratnih kilometara 19. septembra, samo iza prošlogodišnje brojke.


Na slici: Koncentracija vegetacije. Niski i visoki Vegetacijski pokrivač na Antarktiku je 12 puta veći nego što je bio prije četiri decenije, i mogao bi biti apsolutno masivan.

(tt)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen