Sonntag, 10. Januar 2021

Zaštitne maske: Parola je snađi se

 

Svakodnevna zaštitna maska (pokrivač za usta i nos) zbog pandemije korone, bez sumnje je pribor godine. Istovremeno je maska ostavljala puno prostora za kreativnost. Brojne maske napravljene samostalno učinile su sivu korona svakodnevnicu živopisnijom. Ali oprez: kada je riječ o samonapravljenim maskama, presudno je pravilno postavljanje i odgovarajući materijal.

Respekt prema korona virusu može se osjetiti u cijelom svijetu. Brojni ljudi se usuđuju izaći na ulicu samo sa zaštitnom maskom. Međutim, obzirom da maske nisu baš svima dostupne, pojavile su se neke maštovite kreacije.


Mladi student u Kolumbiji nosi zaštitnu masku napravljenu od plastičnih boca. Ovim postupkom želio je protestovati protiv nedostatka respiratornih maski u Kolumbiji.


Na milanskom aerodromu malo je elegantnije. Ova žena nosi normalnu zaštitnu masku ispod plastičnog štitnika za lice. Osim toga, tokom pandemije su se pojavili i novi popjmovi, tako da se ovaj plastični štitnik naziva vizir.


Brazilski ulični prodavač jednostavno nosi plastičnu vrećicu, kako bi se zaštitio od koronavirusa, ili pokazao, da ipak ima kakvu takvu zaštitu.


Izrezane plastične flaše takođe su spolužilie kao zaštita u Hong Kongu.


Ovaj motociklista u Kuala Lumpuru pomogao je sam sebi u samostalnoj zaštiti dišnih puteva.


A čovjek u Pragu otišao je i korak dalje: koristi se gas maskom kako bi se zaštitio od virusa.


Trend plastičnih boca kao zaštite lica također se probio i u Hondurasu.


Uprkos kreativnim idejama, prava zaptitna maska za disanje nudi znatno bolju zaštitu od bilo mkakvih kreativnih alternativa. To vjerovatno tako vidi i ovaj čovjek u Hong Kongu.


Palestinska umjetnica Dorgham Krakeh je oslikavala maske N95 kako bi privukale više pažnje na virus.

(web)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen