Sonntag, 17. Januar 2021

Kad ljepota uzima danak

 






Jedan turist je poginuo, a još četvoro su ostali zarobljene pod ogromnim ledenicama, nakon što su se dijelovi smrznutog vodopada srušili sa visine 40 metara. Sve se dešavalo na zaleđenom vodopadu Vilyuchinski, u regionu Kamtschatka, u Rusiji, u blizini obala sjevernog Pacifika, lokalno poznatom kao Car Icicle. Spasioci su hitno stigli do ovog udaljenog vodopada.

Grupa od sedmoro turista i njihov vodič ostali su zarobljeni nakon pada ogromnih ledenica. Pored jedne mrtve osobe, još njih troje, uključujući i jedno dijete, su spašeni, ali teško ozlijeđeni. Ostalo četvoro su ostali zarobljeni pod ledom.

Očevici su sa lica mesta izvukli teško ranjeno dijete i još jednog muškarca i ženu, koji su hitno prebačeni u bolnicu. Prijavljeno je da se ostalih četvoro još uvijek nalaze pod srušenim ledom.

Vodopad se nalazi na sjeverozapadnoj padini vulkana Vilyuchinsky, i jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija na ovom slikovitom poluostrvu.

Kada se dogodila tragedija, temperatura je bila minus 11°C. Vodopad inače nastaje od izljeva vode iz otopljenih ledenjaka.

Zimi se vodopad često smrzne, nalik na divovsku ledenicu i magnet je za turiste u jovoj, ednoj od najljepših ruskih regija, poznatoj kao Zemlja vatre i leda, a koja se nalazi devet vremenskih zona istočno od glavnog grada Moskve.

(express)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen