Samstag, 9. Januar 2021

Uhvatiti vrijeme

 Kakvo je bilo vrijeme? Ovim pitanjem se ne može početi neka malo teža priča.

Na slike neobičnih vremenskih pojava, u prilogu, fotografi su sedmicama čekali na savršeni trenutak.

Za uspon na Paternkofel u Dolomitima (2744 metra) fotograf Alessandro Cantarelli izabrao je dan sa savršenom vremenskom prognozom: stabilno područje visokog pritiska. Kasno navečer magla se spustila i Cantarelliju je uspjelo da uhvati ovu mističnu panoramu: mjesec obasjava krstu na vrhu, iznad kojeg trepere zvijezde Velikog medvjeda. A pored, iz oblaka se izdižu vrhovi Drei Zinnen, Tri vrha.

Hitno upozorenje meteorološke službe: zaustavite se, isključite svjetla.

Kuće i telefonski stubovi izgledaju male, kao da nestaju pred gigantskim oblakom prašine koji se izdiže iznad tla, u američkoj saveznoj državi Arizoni. Takvi oblaci prašine mogu postići brzinu i do 100 kilometara na sat. Kada se oblak približi, vozači bi trebali odmah stati, preporučuje američka meteorološka služba. I isključiti farove, kako se drugi vozači ne bi orijentisali prema stražnjim svjetlima i udarili u automobil straga.

Ugodni spektakl prirode

Može li atmosferska fizika biti tako lijepa? Na vijetnamskim brežuljcima Long Coc, sjeverozapadno od glavnog grada Hanoja, sunčeve zrake probijaju se kroz jutarnju maglu. Ta pojava nastaje kada se slojevi vazduha iznad zemlje ohlade, a vodena para, koju sadrže, kondenzira u kapljice. U dolinama se gusta magla ponekad zadržava i po nekoliko dana


Valjak dolazi, kraj je blizu - samo naizgled

Oblak valjak, poznat i kao “shelf cloud”, kotrlja se nad hrvatskim primorskim gradom Umagom. Ovakve oblake uzrokuju komplikovane zračne struje u grmljavinskim formacijama i praćene brzim padom temperature. Nije poznato kako se fotograf zaštitio od naknadno nastal0g pljuska.

Probiti led? To može samo vjetar

Kad ledeni udari krenu Bajkalskim jezerom u Rusiji, razlike u pritisku i temperaturi ponekad izbijaju iz leda komade čudnog oblika. Ipak, smrznuti gornji slojevi obično ostaje toliko stabilni da čak i vozila mogu prelaziti preko jezera, sve dok se ne otope u kratkom sibirskom ljetu.

A onda ciklus počinje ponovo.

Sve slike u ovoj seriji potiču iz konačnog izbora na takmičenju koje je organizovalo Britansko kraljevsko meteorološko društvo. Žiri ih je odabrao između više od 7.700 pristiglih radova.

Fotografi su se često dugo pripremali za ovaj posao, gdje je praćenje vremenske prognoze igralo važnu ulogu. Meteorolozi i njihovi kompjuterski programi postaju sve bolji u predviđanju i prognozi vremena. Njihove prognoze za narednih šest dana danas su precizne kao što su 1975. godine bile samo za naredna tri dana. Ali prognoziranje pojedinačnih formacija oblaka, ili polja magle, ne mogu pogoditi čak ni najbolji superkompjuteri.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen