Mittwoch, 20. Januar 2021

Koralji, olupine i tjestenina od jastoga

 



Ribarsko selo Bayahibe u Dominikanskoj Republici često se ignoriše, ali ima puno toga za ponuditi: bijele plaže, procvjetale koraljne vrtove i olupine - i izvrsnu pizzu.

Ruku pod ruku, ronioci se spuštaju niz konop. Ubrzo se može vidjeti ograda obrasla koraljima, i jedan prevrnuti jarbol. Na palubi rastu ljubičaste spužve, iznad tune usred prugastih narednika. Ostatak olupine dugačke 80 metara predubok je za ronioce. Ipak, „Sv. George “je najpoznatija podvodna atrakcija u tom području.

Ribarsko selo na jugoistoku ostrva nije ni približno poznato među turistima ,kao Punta Cana.

Bayahibe je primorsko odmaralište Talijana. Svaki restoran ima dobru pizzu i tjesteninu od jastoga, a supermarketi milansku salamu. Većina turista ne boravi u Bayahibeu, već na Playa Dominicusu, malo južnije na ostrvu. Jedan za drugim klub hotel smješteni su u širokom, zaobljenom zalivu.

Basovi grme zabavljači skaču po plaži, turisti plešu. Playa Dominicus je jedna dobro podmazana, fino prilagođena mašina za odmor. Ronjenje se tempira prema programu. Sedmični program uključuje jedanaest ronilačkih mjesta s fiksnim vremenima početka. A ono što se svakodnevno događa je rajsko ostrvo Saona. Gotovo svaki turista se dovodi ovdje. Relativno malo ih vidi šta puzi i leti na dubini od dvanaest metara. Šarene škampe presjecaju morsku travu, pauk rakovi sjede na žutim vazama od spužvi koje bi morale biti stare stotinama godina. Šarene ribe se kreću preko lepezastih korala.

Nakon pauze za ručak odlazi se do prirodnog bazena, plićaka, dubokog oko metar. Desetak čamaca leži u ultra-tirkiznom bazenu za veslanje. Reggaeton muzika grmi, turisti pružaju tetovirane ruke u zrak, konobarica služi pivo i rum-kolu.

Polaki pokušaji ronjenja ubrzo propada, jer se osim nogu turista, ovdje nema što drugo vidjeti. Doduše, onaj ko je već ronio u Crvenom moru ili Indoneziji teško da će u Bayahibeu

biti oduševljen. Ali mu neči biti ni dosadno. Najviše iznenađuje domaći greben. Coco Reef je prava podvodna galerija. Iza nje lebdi šuma od krhkog drveća. To su najlonska užad za koje se hvataju komadići koralja. Zaštitnici mora ovdje vode osam škola za uzgoj koralja.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen