Mittwoch, 6. Januar 2021

Iz stare štampe: Konvikt Mujage Komadine, 1912.





U „Jutarnjem listu“ od 15. oktobra 1912. godine objavljen je sljedeći tekst:

"Mujage Komadine konvikt.

Čitamo u „Sarajevskom listu": Narodni dobrotvor, te osobiti prijatelj učeće mladeži, gosp. Mujaga Komadina, gradonačelnik, otvorio je početkom ove školske godine konvikt pod gornjim imenom, te je u isti primio 40 siromašnih učenika, koje sam uzdržava i školuje. Od njegovih pitomaca 25 pohađa veliku gimnaziju, a 15 trgovačku stručnu školu. Konvikt je po najmodernijim propisima uređen, te je to uređenje stajalo gosp. Komadinu 70.000 kruna. Trošak oko uzdržavanja računa se na 30.000 kruna godišnje. Ovo je djelo neprocienive vriednosti, te će ime gosp. Mujage Komadine ostati zlatnim slovima u historiji našega naroda.

Još nešto, što je vriedno zabilježiti. Gosp. Komadina je i svoja tri sina (učenika) stavio u isti konvikt, te se i oni uzgajaju s onom sirotinjom, isto jedu, na istom spavaju, zajednički uče, šetaju i mole se Bogu".

Tokom 1912. godine naš grad je dobio nekoliko kapitalnih objekata. Početkom te godine Mujaga Komadina je osnovao konvikt u Brankovcu, kod zgrade Mitropolije.

Dosta smo znali o Mujagi kao graditelju, a evo sada ga upoznajemo i kao humanitarca. Njegov sin dr. Salko Komadina završio je stomatološki fakultet u Beču i bio prvi mostarski stomatolog. A početak mu je bio baš u ovom konviktu.

Prilog: kopija teksta iz "Jutarnjeg lista", fotografije konvikta

Priredili: Armin Džabirov/Smail Špago/ Tibor Vrančić

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen