Sonntag, 24. Januar 2021

Tehnikom protiv korone

Novosti sa sajma tehnike CES 2021

Tehnološke kompanije ne razvijaju u pandemiji korone samo televizore i mobitele, nego i uređaje koji obećavaju zaštitu od virusa korone.

Na sajmu tehnologije CES 2021, koji se ove godine morao održati potpuno virtualno zbog pandemije korone, pokazan je jedan čitav niz tehničkih pomagala koja će nam pomoći da živimo zdravije.

Ovdje predstavljamo neke od njih.


Ogrlica za odbranu od virusa

Neobična ogrlica "Airvida" tajvanske kompanije Ible Tehnology napravljena je tako bi svog korisnika trebala zaštitit od polena i od virusa. Da bi to postigala, stvara neku vrstu nevidljivog zaštitnog štita s negativno nabijenim česticama. Laboratorijski testovi potvrdili su efikasnost. Cijena: oko 190 eura.


Maska sa slušalicama

"Maskfone" je maska za usta i nos s ugrađenim slušalicama i mikrofonom. Sa ovom maskom ste u mogućnosti da bez problema slušate muziku, ili da telefonirate, iako nosite masku. "Maskfone" je povezana sa pametnim telefonom i sluša glasovne komande (Siri, Alexa, Google Assistant).

Filteri unutar maske mogu se zamijeniti. Cijena: oko 40 eura, filteri (30 komada) oko 16 eura.

Prirodni ubica virusa

Izumitelji pročišćivača zraka "CleanAirZone" obećavaju da njihov uređaj radi bez filtera ili UV svjetla, umjesto toga svoj posao obavlja uz pomoć prirodnih enzima, mikrobiotičkih sredstava i vode. Američka kompanija objašnjava da ovim uređajem mogu biti eliminisani alergeni, mirisi i viruse poput virusa korone. Cijena: još nije poznata.


Čistač tastature

Ova lampa zaustavlja viruse na tastaturi i mišu: UVC lampica za dezinfekciju „američkog proizvođača Targus uključuje se svakih sat vremena na pet minuta i ubija sve mikroorganizme svojim ultraljubičastim svjetlom. Budući da je svjetlo opasno, lampa se automatski isključuje ako se nešto pomakne u njenoj blizini. Dostupno od marta, cijena je još uvijek otvorena.


Antikorona robot

Ovaj robot čini viruse bezopasnim u prolazu: Pomoćnik iz porodice robota „Cloi“, iz kompanije LG, ugradio je lampu za ultraljubičasto svjetlo (UVC). On osvjetljava površine stolova, stolica itd. kako bi ubio viruse. Dezinfekcija sobe trebala bi trajati 15 do 30 minuta. LG još nije objavio cijenu.


Ručni prečistač vazduha

Ručni "Luft Duo", tajvanskog proizvođača Luftqi, filtrira polen, mirise i virus korone iz vazduha ambijenta, navodi ponuđač. Uređaj radi na baterije, a radi sa UV-C svjetlošću u unutrašnjosti kako bi deaktivirao viruse i trebao bi biti prikladan za sobe veličine do 22 kvadratna metra. Cijena: oko 160 eura.

(bild)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen