Mittwoch, 20. Januar 2021

Najzanimljive inauguracije američkih predsjednika


Pijani potpredsjednik promrmljao zakletvu, drugi jednostavno nije želio obući jaknu i kapu - i umro. Ukratko, najzanimljivije inauguracije američkih predsjednika.


Prva inauguracija američkog predsjednika dogodila se 1789. godine. George Washington je postao glavni čovjek Sjedinjenih Država. Tada se ceremonija takođe održavala u glavnom gradu SAD, ali u to vrijeme to je bio New York, a ne Washington, D.C.


George Washington nije bio samo prvi američki predsjednik, već je imao i najkraći nastupni govor. Monolog je bio “dugačak” rijetkih 135 riječi. Danas bi taj govor mogao bi biti upakovan u tri tweeta na Twitteru, od po 280 znakova.


Devetom američkom predsjedniku trebalo je punoo više vremena od Georgea Washingtona. Inauguracijsko obraćanje Williama Henryja Harrisona 1841. godine trajalo je dva sata i postalo je najduže obraćanje na inauguraciji u historiji SAD.


Harrisonova verbalna razuzdanost nije bila bez posljedica. Mamut govor odvijao se po ledenoj hladnoći i kiši koja je pljuštala. Oblačenje toplije odjeće za njega nije dolazilo u obzir. Mjesec dana kasnije umro je od upale pluća.


1865. godine, Abraham Lincoln nije imao potrebe za hrabrošću da bi se zakleo na inauguraciji. Ali njegov potpredsjednik Andrew Johnson jeste. Prije ceremonije gledao je preduboko u čašu, i samo je u mrmljajući prošao kroz zakletvu.


Nije bilo kiše kada je Ronald Reagan polagao zakletvu 1981. godine. Nauprot tome, inauguracija republikanca odvijala se na blagih 13 stepeni Celzijusa. Bila je to najtoplija inauguracija u povijesti SAD.


Četiri godine kasnije, Reagan nije imao sreće s vremenom. Na njegovoj drugoj inauguraciji bilo je prohladnih minus 14 stepeni. Ceremonija je bez daljnjeg morala biti premještena u rotondu Capitola.


Protesti su dio inauguracije američkog predsjednika. Do danas najveće demonstracije održale su se 2001. godine kada je George W. Bush položio prisegu - 20.000 ljudi izašlo je na ulice protiv njega.  


Barack Obama je imao najveći broj učesnika u predsjedničkoj zakletvi 2009. godine. Demokrata je na ceremoniji okupio gotovo dva miliona ljudi.


Bilo je i protesta na inauguraciji Donalda Trumpa u januaru 2017. Dan nakon njegove inauguracije održao se Women's March, Ženski pohod, na Washington s oko 500.000 učesnica.


Trumpova inauguracija ostala je u kolektivnom sjećanju zbog kurioziteta: spora oko prisutnosti i broja publike. Mediji su jednoglasno izvijestili da je znatno manje gledalaca prisustvovalo Trumpovoj inauguraciji nego što je to bio slučaj sa Barackom Obamom.


Međutim, Sean Spicer, tadašnji Trumpov sekretar za štampu, tvrdio je: "To je bila najveći Publikum, koji je ikad prisustvovao polaganju zakletve, kako lokalno tako i širom svijeta. Tačka." Trumpova savjetnica Kellyanne Conway skovala je termin "alternativna činjenica".




Nakon upada u Kapitol 6. januara 2021. godine, američka Federalna policija upozorila je FBI na potencijalna djela nasilja vezana za polaganje zakletve budućeg predsjednika Joea Bidena 20. januara. Stoga se mjere sigurnosti podižu u još većoj mjeri nego što je to uobičajeno.


20 januara Joe Biden položit će zakletvu. To će biti vrlo posebna inauguracija, a Amerikanci to stvarno znaju.

(web)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen