Freitag, 1. Januar 2021

Deset sjajnih trendova u kriznoj godini

Naravno, godina korone bila je neuobičajena, a za mnoge izuzetno loša. Ali, ponekad se i u takvoj situaciji isplati promjena perspektive. Bilo je i pobjednika krize, ali i pozitivnih aspekata u 2020. godini – jedan mali izbor:

1. Biciklo

Mobilnost se promijenila se zbog krize korone. Prema „Mobility Monitor 2020“, studiji Instituta za demoskopiju Allensbach u ime Njemačke akademije tehničkih nauka acatech, udio građana koji svakodnevno voze bicikle porastao je sa 17 na 22 posto u odnosu na prethodnu godinu. Dobro za vaše zdravlje, dobro za klimu. Prema ovoj studiji, mnogi bi se željeli češće voziti biciklom, čak i nakon krize.

2. Planinarenje

U pandemiji se pokazalo da je šetnja domaćom prirodom pobjednik krize. Procvat hodanja bilježi se već oko jedne decenije. „Planinarenje kao individualna sportska aktivnost u prirodi posebno je potaknuta je pandemijom ", kaže Njemački planinarski savez (DWV). Ostaje da se vidi da li će se njemačke šume moći dobro nositi s tim: Mnogi sada vide i znatno više smeća u zelenilu.

3. Hobiji

Rukotvorine, šivanje, pletenje, slikanje, kuhanje, pečenje, baštovanstvo i sve što je u privatnom okruženju moguće, doživjeli su povratak zahvaljujući krizi korone.

4. Dome, slatki dome

Prodavnice građevinskog materijala, zanatskih potreba i baštovanski centri profitirali su od krize, a mnogi su napokon mogli raditi oko svoje kuće, obzirom na pandemiju. Nije uvijek sve lijepo u očima svakog promatrača. Ali za hobiste to je trebalo biti dio njihovog ispunjenja.

5. Streaming

Zatvorena su kina, otkazane su mnoge priredbe, procvjetale su starinska televizija i globalni streaming servisi. Upravo su oni stvorili novu svjetsku zajednicu u zajedničkom gledaju, na primjer sa serijama poput "Dark", "Barbaren", "The Crown" ili "Tiger King". Netflix je na primjer

objavio je da je horor serija "Ratched" sa Sarah Paulson u prve četiri sedmice privukla 48 miliona gledalaca širom svijeta, sedmodijelno šahovsko čudo "The Queen's Gambit" s Anjom Taylor Joy čak 62 miliona.

6. Društvene igre

Društvene igre su postale mnogo traženije. A proizvođači imaju koristi od toga. Igre kao društveni događaj daju važan doprinos u kriznim vremenima, jer ljudi ,oraju uživati, i kada se moraju otkazati druge aktivnosti poput odmora, naglašava industrijsko udruženje izdavača igara.

7. Kućni ljubimci

Držite se na distanci i poduzimate što manje kontakta s drugim ljudima: Tokom pandemije često dolazi do usamljenost, a kućni ljubimci mogu pomoći u tome. To je primijetilo skloništa za životinje, koja su imala procvat zahtjeva za preuzimanje životinja, i odjednom su se riješili pasa i mačaka. Lanac potreba kućnih ljubimaca Fressnapf očekuje da će imati rekordnu prodaju za tekuću financijsku godinu. Koristili su imali i kućni ljubimci, koji su bili su u kućama prije korone - čak i ako svakoj mački nije jasno vole li baš da njihove gazde više budu kod kuće jesu. Stalna ponuda hranom i više brige definitivno su sjajni za životinje.

8. Igrice

Korona je za mnoge učinila da im gaming postane važnom aktivnost u slobodno vrijeme. Konačno, važno je održavati socijalnu distancu što je više moguće u vrijeme pandemije. Pored toga, PlayStation 5 i Xbox Series X dali su industriji novi poticaj.

9. Pizza

Usluge dostave hrane - koje se često kratko nazivaju pizza taksijem - doživjele su visoke rezultate tokom perioda korone. Dostavne službe su, naravno, donosile i pljeskavice, i suši i drugu hranu. Uz to: svaki njemački državljanin sada pojede 13 smrznutih pizza godišnje, 2010. bilo ih je deset, 2000. samo pet, a 1990. samo tri. Klasična smrznuta pizza ove je godine u Njemačkoj napunila 50 godina.

10. Plišane životinje

Prema anketama, oko polovine svih odraslih mazi se sa starim mekanim igračkama do duboke starosti. To je možda bilo posebno potrebno 2020. godine. Psiholozi važnu emocionalnu potporu vide u medvjedićima, psima, žabama, ovcama ili nečemu od pliša. Maženje - čak i sa plišanim životinjama - može osloboditi važan hormon Oxytocin. Igračke za maženje su životni pratioci, ali i pratitelji u krizama - i treba ih koristiti više puta i u 2021. godini-

(express)

Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen