Samstag, 30. Januar 2021

Oko svijeta za 80 dana: Završena trka jedrilica Vendee Globe

 






Francuz Yannick Bestaven osvajio je ovogodišnju utrku solo jedriličara Vendée Globe, koja se smatra najtežom regatom u jedrenju, koja se održava tek svake četiri godine, zbog obimnih priprema i uloženog truda.

Ovogodišnji pobjednik, Francuz Yannick Bestaven prošao je kroz cilj u gradu Les Sables d'Olonne na zapadu Francuske u četvrtak ujutro u 4.20 sati. Zbog vremenskog bonusa, koji je dobio u akciji spašavanja jednog oštećenog jedriličara u decembru prošle godine, on je pobijedio u ovoj trci.

Bestaven je stigao na cilj, nakon 80 dana i gotovo 14 sati, od početka trke, 8. novembra prošle godine. Prije njega, dvojica jedriličara su već bila prešla ciljnu liniju, ali zahvaljujući bonus vremenu iz akcije spašavanja, Bestaven je pobjednik regate

Njemački jedriličar Boris Herrmann, je u zadnjem danu trke doživio pravu dramu. Imao je priliku čak i da pobjedi na kraju. Međutim, on se u srijedu navečer sudario se sa jednim ribarskim brodom. Nakon što je neozlijeđen prešao više od 50.000 kilometara, nesreća ga je zadesila u Biskajskom zalivu, na oko 160 kilometara od Les Sables d'Olonne. U sudaru nije bio ozlijeđen, ali je njegova jahta "Sea explorer" nakon sudara morala ploviti mnogo sporije. Na cilju je bio u četvrtak oko podne.

Vendée Globe, u kojem je dozvoljeno sudjelovanje solo jedrenjacima dužine 60 stopa, oko 18 metara, održava se od 1989. godine. Ovogodišnja manifestacija je imala jedan neobičan i najtješnji rezultat u svojoj istoriji. Trećeplasirani u trci, nikada nije bio izabran za pobjednika.

U srijedu navečer prvi je u cilj stigao Francuz Charlie Dalin u 20:36 sati.

Međutim, za razliku od trojice svojih pratilaca, on nije imao bonus u vremenu. Tri jedriličara iza njega, uključujući i pomenutog Herrmanna, pritekli su u pomoć konkurentu koji sa broda pao u more, početkom decembra. Jean Le Cam, senior i stari vuk u trci, izbavio je Francuza Kevina Escoffiera iz vode i odveo ga na njegov brod; Boris Herrmann i Yannick Bestaven prethodno su promijenili kurs, kako bi i oni pomogli u spašavanju, na mjestu nesreće.

Tako je Le Cam dobio dobrih šesnaest sati, Bestaven više od deset, a Herrmann šest sati bonusa. Međunarodni žiri je tako odlučio u skladu s pravilima regate. Ovakve akcije spašavanja ne smiju dovesti jedriličare u nepovoljniji položaj, pa stoga i postoji ova nadoknada vremena. Francuz Louis Burton, koji je prešao kroz cilj nešto prije ponoći u srijedu, na kraju je zvanično bio treći. Njegov brod je jako "oštećten", rekao je, ali je bio presretan što je kod kuće i što se na kraju našao na pobjedničkom postolju.

U međuvremenu je nesretni Herrmann izvještavao je o svom sudaru: "Odjednom sam vidio nešto kao zid ispred sebe, brodovi su se zaglavili, čuo sam ljude kako dozivaju", rekao je u video poruci. Nekoliko sati nakon sudara, Herrmann je grozničavo radio na opravci broda, kako bi mogao stići na cilj. "Nikad nisam vidio nešto slično na moru", rekao je Herrmann, "ali najvažnije je da niko nije ozlijeđen." Nakon trke je želio samo da još sigurno stigne do kuće. Nakon 81 dan na otvorenom moru, kući su na njega čekali njegova supruga Birte, i kćerka, a i njegov tim mu je želio pružiti dobrodošlicu.

U srijedu su se oglasili kritičari, zbog ovakvog, neobičnog završetka utrke. Ali niko nije dozvolio da se pravila osporavaju. „Pravila nisu savršena, ali još niko nije pronašao bolji sistem. Mora se dati nadoknada ljudima koji su mi priskočili u pomoć ”, rekao je jedriličar Escoffier. "Solidarnost ne smije biti kažnjena", rekao je skiper Thomas Coville, koji je prije 20 godina sudjelovao u Vendée Globeu. "Ne znam ni za jedan sport u kojem bi vam vaš najveći protivnik jednog dana mogao spasiti život", rekao je Coville.

Zbog krize sa koronavirusom, na ovogodišnjem Vendée Globeu, sve je bilo drugačije. Nije bilo gužve pored lučkog kanala "Chenal" u Sables d'Olonneu, jer su zabranjena bilo kakva okupljanja zbog pandemije. Gradonačelnik ovog malog grada dozvolio je samo, da 300 dobrovoljaca plješću i mašu svjetlećim lampicama na obalama rijeke. Oko 5.40 ujutro vatromet je probudio i stanovnike grada.

Dolazak jedriličara i ove je godine bio fascinantan spektakl. Prema jedriličarima nisu vozili samo gliseri i brodovi sa novinarima, već i određeni broj ljudi u vlastitim čamcima. Policijski čas zbog pandemije nije zaustavio Francuze koji su oduševljeni ovom trkom. Brodovi svih vrsta, od motornih jahti do čamaca na napuhavanje, davali sve od sebe da prate pobjednike na njihovim posljednjim metrima plovidbe, jer je svaki jedriličar, koji je stigao do cilja, na neki način bio pobjednik. Upozorenja da se ne približavaju previše, morala su se stalno izdavati i ponavljati, također i u mraku u srijedu navečer, kada je more bilo vrlo uzburkano.

48-godišnji pobjednik Bestaven profesionalni je jedriličar i školovani inženjer. Prije Vendée Globea, pobijedio je na regati Transat 6,50 i dva puta na regati Transat Jacques -Vabre. Već je učestvovao na Vendée Globeu 2008. godine, ali je morao prerano odustati zbog slomljenog jarbola.

U ukupnom poretku prvi je bio Yanick Bestaven (Francuska) , sa vremenom: 80 dana, 3 sata, 19 minuta i 46 sekundi, uključujući 10 sati i 15 minuta bonusa. Drugi je bio Charlie Dalin (Francuska) sa 80 dana 6 sati, 15 minuta 47 sekundi, a treći, Louis Burton (Francuska) sa 80 dana, 10 sati, 25 minuta i 12 sekundi. Četvrti je Boris Herrmann (Njemačka) sa vremenom 80 dana 14 sati, 59 minuta i 45 sekundi, uz 6 sati bonusa, a peti Thimas Ruyant (Francuska) sa 80 dana 15 sati, 22 minute i 1 sekunda.

I na kraju informacije: U ovom, devetom izdanju trke Vendée Globe, na startu se našao rekordan broj od 33 čamca sa 27 muškaraca i 6 žena. Trku je završilo 25 jedriličara, a tokom trke 8 ih je odustalo. Ukupan fond nagrada je iznosio milion eura, od čega je pobjedniku je pripalo 200 hiljada.

(express)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen