Montag, 18. Januar 2021

Kada luksuz postane problem

 




Zimski Skijalište Niseko u Japanu ima sve: pravi snijeg, međunarodne goste, i novac. Upravo to je postalo problem u pandemiji. Nazivaju ga japanski St.Moritz.

U Niseku nisu potrebni uređeji za pravljenje snijega, u ovoj regiji je snijeg zagarantovan. Neki ski liftovi trenutno rade, ali gostiju gotovo da nema. Japanci ostaju kod kuće, je je vlada tako zatražila.

Uz puno novca i ideja naselja na zapadnoj strani planine Annupuri transformisali su u u ekskluzivne skijaške oaze koje privlače turiste iz cijelog svijeta. Željeznička stanica Kutchan nalazi se u jednom tipičnom japanskom gradiću sa neatraktivnim zgradama. Ali samo nekoliko minuta kasnije, automobilom iza mosta St. Moritz, koji prolazi između ugašenog vulkana Yotei i 1308 metara visokog Annupurija preko rijeke Shiribetsu, započinje drugi svijet. Luksuzni etažni apartmani. Vile sa šiljastim krovovima. Chalets. Hoteli. Stranci su ovdje gradili za strance. I upravo je to problem u vrijeme pandemije.

Country Inn Milky House smješten je daleko od novih građevinskih područja u rezidencijalnom dijelu, u šumi. Kuća je stara 40 godina, datira iz vremena kada su Japanci još uvijek bili uglavnom sami u turizmu na Annupuriju i zadržala je škripavu ostavu za skijašku opremu.

Rad u objektu se nastavlja normalno. Glavni kuhar iz Nepala svakodnevno služi profinjeni večernji meni napravljen od lokalnih sastojaka. Možete unajmiti skije koje vam se doose u kuću. Ovdje je zimi obično oko 90 posto stranih gostiju.

Trenutno, zbog pandemije, postoji zabrana ulaska koja strance drži podalje. Ova je kuća je i sada dobro popunjena, jer su domaći ljudi, kao i stranci koji borave u Japanu, iskoristili popuste koje nudi državna kampanja za promociju turizma „Idi na putovanje“. Ali, onda je porastao broj infekcija. Vlada iz Tokija je pozvala građane na ostanak kod kuće i zaustavila kampanju za novogodišnje praznike. Rezultat: "Mnogo otkazivanja."

(sdz)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen