Mittwoch, 6. Januar 2021

Vremenski skok – Prije pola stoljeća


Slika ima 51 godinu, a opet izgleda poznato. Mali austrijski gradić Bischofshofen svake godine na Dan sveta tri kralja stvara živopisnu kulisu za finale turnira Četiri skakaonice.

1970. godine skakači su skije još držali paralelno, umjesto u V obliku. Nisu nosili odijela visoke tehnologije ili kacige visoke sigurnosti, ali je očaranost ovim sportom, njegovim iznenadnim preokretima, postojala i tada.

Björn Tore Wirkola iz Norveške bio je apsolutni favorit 6. januara 1970, ali je ipak pobijedio Horst Queck iz DDR-a. Čini se da je i pobjednik turneje 20/21 siguran pred aktuelčne skokove u Bischofshofenu: Poljak Kamil Stoch preuzeo je vođstvo na rang listi turneje. Barem za sada.

Kako se vrijeme mijenja, može se reći, ne samo na skijama i pantalonama: najbolji skakači su danas gotovo potpuni profesionalci, a mnogi kasnije nastavljaju raditi u svojo profesiji.

Björn Tore Wirkola je nakon skijaških skokova prešao na drugu temu.


Kao fudbaler, napadač Rosenborga iz Trondheima, takmičio se u tadašnjem Evropskom kupu, a 1971. godine je osvojio norveški dubl: u fudbalu.

Na slici: Björn Tore Wirkola, 1970. godine, skok u Bischopshofenu, i sa dresom Rosenborga

(sdz)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen