Montag, 4. Januar 2021

Prije 300 godina: Jedno ostrvo otišlo u dva dijela


Razorni nalet oluje koja se desila u Novogodišnjoj noći 1721. godine razdvojila je ostrvo Helgoland, Njemačka, u Sjevernom moru, na dva dijela. I tako je ostalo do današnjih dana.

1826.



2020.

Uz temu:

Helgoland [ˈhɛl.ɡoˌlant], koji se naziva i Deät Lun (Helgoland, na frizijskom "Das Land", na engleskom Heligoland), je njemačko ostrvo u Sjevernom moru. Prvobitno se veće ostrvo raspalo 1721; od tada postoji bočno ostrvo poznato kao dina.

Mjereno od istočne obale glavnog ostrva do zapadne obale Schleswig-Holsteina u blizini Sankt Peter-Ordinga, Heligoland je udaljen 48,5 km od kopna. Postoje različiti podaci o broju stanovnika: Zavod za statistiku Hamburga i Schleswig-Holsteina potvrđuje 1246 stanovnika (31. decembra 2017., ažurirano na osnovu popisa stanovništva iz 2011.); a prema opštinskoj upravi je istog dana bilo1469 stanovnika.

Ostrva Heligoland i Dine pripada njemačkom teritoriju od 1890. godine i još uvijek je integrirano u okrug Pinneberg (Schleswig-Holstein) kao neslužbena opština Helgolanda. Na oba ostrva primjenjuju se posebni propisi: opština je dio njemačkog ekonomskog područja, ali nije dio carinskog područja Europske unije, a njemački porezi na potrošnju se ne naplaćuju.

(geo)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen