Dienstag, 18. August 2020

U Kaliforniji izmjerena temperatura 54,4 stepena Celzijusa

 









Rekordna temperatura izmjerena je 17. augusta 2020. u Death Valleyu, Dolini smrti, Kalifornija, SAD.

Tako tople nije bilo više od 100 godina. U Death Valley, Dolini smrti u američkoj državi Kaliforniji izmjereno je u nedjelju 54,4 stepena Celzijusa. To bi bila jedna od najviših zabilježenih temperatura - ako se ta vrijednost potvrdi.

U Dolini smrti u američkoj državi Kaliforniji, poznatoj po visokim temperaturama, u nedjelju je izmjerena rekordna temperatura. Američka Nacionalna meteorološka služba objavila je da je Temperatura u posjetiteljskom centru Furnace Creek dostigla 130 stepeni Farenhajta (oko 54,4 stepena Celzijusa).

Ako se vrijednost potvrdi, bit će to najviša temperatura od jula 1913. Tada je na Grenland Ranchu u Dolini smrti izmjereno 56,7 stupnjeva – što je dosadašnji svjetski rekord. Ali tadašnje mjerenje je do danas ostalo kontroverzno.

Pogrešno merenje umesto rekorda?

Studija istoričara vremena Christophera Burta 2016. godine zaključila je da vrijednost meteorološki gledano "nije bila moguća". Najvjerovatnije objašnjenje je greška. Burt također sumnja u drugo najveće svjetsko mjerenje - 55 stepeni u Kebili u Tunisu.

Uvijek postoje problemi s pogrešnim mjerenjima: Dugo je El Asisija u Libiji bila na vrhu popisa najtoplijih mjesta na Zemlji. Temperatura 58 stepeni Celzijusa utvrđena je tamo u septembru 1922. godine. Prije nekoliko godina, međutim, Svjetska meteorološka organizacija povukla je to mjerenje- vrijednost se više nije mogla priznati, zbog problema s instrumentima i mjerenja na površini sličnoj asfaltu. Suprotno tome, 54 stepena izmerena u Mitribahu u Kuvajtu u julu 2016. i dalje važe.

Merenje temperature se još ispituje

Budući da je trenutno mjerenje toliko visoko, trebalo bi ga sada pomnije ispitati, navela je Nacionalna meteorološka služba. Izmjerenom vrijednošću trebao bi se pozabaviti „Odbor za ekstremnu klimu“.

Dolina smrti je najtoplije, najsušnije mjesto, a nalazi se na dubini od 86 metara ispod nivoa mora, jedno je od najdubljih mjesta u Sjedinjenim Državama. Oblik uskog korita znatno doprinosi temperaturama, jer strme planine oko njega zrače toplinu natrag u dolinu. Osim toga, čist i suh zrak i rijetka vegetacija na biljkama osiguravaju da se tlo vrlo jako zagrije na suncu.

(tagesschau/20200817)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen