Donnerstag, 27. August 2020

Brod kod Mauricijusa potopljen u okean

 








Mauricijus: Mreža mobitela namamila je posadu nesretnog broda

Izlijevanje nafte ispred Mauricijusa očito je posljedica činjenice da je posada brod koji se srušio dovezla preblizu otoka u Indijskom oceanu, kako bi članovi posade mogli primiti mobilni signal ostrvske države.

„Željeli su razgovarati sa svojim porodicama“, citirao je jedan istražitelj japansku novinsku agenciju Kyodo News. Članovi posade, koji dolaze iz azijskih zemalja, imaju SIM karticu

prvog oficira sa Šri Lanke, koji je razgovarao sa rođacima o situaciji u pandemiji korone. Uz to, posada je imala i jednu rođendansku zabavu, kojoj je prisustvovao i kapetan, kako prenosi Kyodo News. Malo kasnije, brod se nasukao 25. jula.

Japanski teretni brod MV Wakashio, koji je plovio pod panamskom zastavom, na brodu je imao 4.000 tona teškog lož-ulja, od čega je oko četvrtina iscurila i oštetila koraljne grebene i mangrove šume ispred obale Mauricijusa.

Prema informacijama, japanski vlasnik i vlasti sa Mauricijusa počele su sa pumpanjem nafte s broda prekasno, tek 6. augusta, čime je gorivo trebalo da se manjim tankerima preveze na sigurno mjesto. Japanska brodarska kompanija Nagashiki Shipping nije htjela komentirati tačan datum, i pored više upita i zahtjeva. Otpremanje nafte započeto je "kad je na raspolaganje bila sva potrebna oprema".

Mauricijus se nalazi na jednoj od najprometnijih brodskih ruta na svijetu, ali izgledao da nije bio dobro pripremljen za jednu nesreću takve vrste. Organizacija za zaštitu okoline Greenpeace pozvala je ostrvsku vladu da utvrdi "novi sistem brodskih linija, koje isključuju osjetljiva područja, kako se takvo izlijevanje nafte ne bi ponovilo".

Zaštitnici životne okoline kritikovali su i činjenicu da je po nalogu vlade, jedan dio teretnog broda tokom vikenda potopljen u more. Tanker dug oko 300 metara, raspao se na grebenu prije sedam dana, a tegljači su veći dio prije sedam dana odvukli na udaljenost oko 15 kilometara, napunili ga vodom i pustili da potone, na mjestu gdje je okean dubok 3.180 metara.

Ovo je najgora od svih "mogućih opcija", saopštio je nakon toga Greenpeace. Mnogo metalnih

otrova sa broda mogli bi ugroziti biološku raznolikost regije do francuskog ostrva Reunion, udaljenog 200 kilometara.

(sdz)




Tuga na Mauricijusu, okean na obalu izbacio 17 uginulih delfina

Indijski okean je na obalu Mauricijusa izbacio 17 uginulih delfina, potvrdili su zvaničnici. Nesreća se dogodila mjesec dana nakon izlivanja nafte sa nasukanog japanskog broda, što je prouzrokovalo veliku ekološku katastrofu u ovom području.

Iz ministarstva ribarstva saopšteno je da su uginuli delfini imali nekoliko rana i da se oko njihovih vilica nalazila krv, ali da nije bilo tragova nafte. Oni koji su preživeli, a kojih je bilo oko deset, izgledali su veoma umorno i jedva su plivali.

(news)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen