Samstag, 29. August 2020

Iz stare štampe: Novinski Horoskop napunio 90 godina

 




Ideja je sjajna, rezultat senzacionalan, ponuda nenadmašna: pogled u misterioznu Knjigu sudbine, za svakoga, svaki dan, i praktično besplatno!

Prije 90 godina, tačnije 24. avgusta 1930. godine, engleski „Sunday Express“ štampao je prvi novinski horoskop na svijetu. Obavještavao je čitalačku publiku detaljno o karakteru, šansama i budućnosti samo četiri dana stare princeze Margaret, male kraljičine sestre.

Čovjek koji je astrološki dešifrirao „baby princezu“ bio je Richard Harold Naylor (1889–1952).



Bio je prvi koji je došao na ideju da izračuna horoskop u skladu sa znakovima zodijaka, u vrijeme rođenja: Ovan, na primjer, daje djetetu energiju probuđenog proljeća, Lav samopouzdanje vedrog ljetnog sunca.

Naylor koristi jednu vjekovnu tradiciju: otkad je čovjek prvi put pogledao prema nebu, posumnjao je u moći, cikluse i znakove. Svjetlosne tačke postaju sazviježđa, od planete postaju bogovi, a zakoni nebeske mehanike pravila astrologije.

Stari Babilonci tumače svijetle zvijezde kao glasnike novorođenih vladara i slijede jednu kometu do Betlehema. Carevi, kraljevi i diktatori držali su dvorske astrologe. Najpoznatiji su i eminentni astronomi bili su: Tycho Brahe, Nicolaus Copernicus, Johannes Kepler.



Ali tek od Naylora obični smrtnici uspjevaju potražiti svoju sudbinu u zvijezdama.

Danas gotovo svi povremeno čitaju svoj horoskop, a svaki četvrti vrlo čvrsto vjeruje u sitne tekstove i proročanstva, kako u dobrim, tako i u lošim vremenima: "Horoskopi su vrsta kolektivne samoobmane", kaže Annegret Wolf, psiholog iz Wittenberga : Tražimo ono što nam odgovara, a to je zabavno. Ali šta je tu stvarno?

Najbliže istini se približio milijarder, koji je studirao matematiku, Gunter Sachs. U kompjuter je ubacio 20 miliona službenih podataka iz svih područja života, a njegovi statističari su zapravo saznali slijedeće: Vage najmanje počinjavaju samoubistvo, škorpioni su najčešće osuđivani za krađu, a Jarci muškarci manje se razvode od žena Riba, nego od žena Bika.


A koliko je ispravno, ili pogrešno, prognozirao Naylor sa malom princezom?

"Beba je uistinu bila kraljevska", napisao je, "jer kad se rodila, sunce je prošlo kroz sazviježđe Lava, što je znak ponosa, strasti i jake volje."

I to je bila istina, ali Margaret u stvarnosti nije imala sreće.

Život u sjeni sestre uništio joj je samopouzdanje, brak joj nije uspio, pila je i umrla prerano, kao jedna duboko razočarana žena.

(bz)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen