Montag, 24. August 2020

Fenomen crne boje

 



Crna, crnja, ultra-crna: neke ribe iz dubokog mora gutaju gotovo svu svjetlost koja pada na njihovo tijelo. Najtamnije od ovih životinja reflektiraju samo 0,05 posto svjetlosti koja padne na njih, i uz neke rajske ptice, ima najdublji crni ton u životinjskom carstvu, kao što je tim Alexandera Davisa sa sveučilišta Duke u Durhamu, Sjeverna Karolina izvjestio u časopisu Current Biology.

Ovaj fenomen kamuflaže služi u tamnom dubokom moru, bilo da se riba zaštiti od grabežljivaca, ili obrnuto, da se kao grabljivica gotovo nevidljivo sakrije od plijena. Istraživači su u kalifornijskom zalivu Monterey i u Meksičkom zalivu, uhvatili ribe koje se kreću u dubini oko 1600 metara.

Čak 16, od ukupno 18 vrsta ovih riba reflektirale su manje od 0,5 posto svjetlosti koja je padala na njih, i kao takve mnogo su tamnije od najcrnjih svakodnevnih predmeta, kao što su tinta ili drveni ugalj. Rekorder je bila dubokomorska žaba (Oneirodes) čija je koža odbijala samo 0,05 posto svjetlosti. Njihova crna boja je tamna kao perje nekih rajskih ptica na Novoj Gvineji. Dok se duboka crna boja razlikuje od svijetlih boja kod rajskih ptica, većina ispitanih dubinskih riba, uključujući crne zmajeve ribe (Idiacanthus antrostomus) i zubate ribe (Anoplogaster, na slici) boja je bila potpuno crna. "Ultra-crna je nastala u porodičnom stablu riba", zaključuju američki zoolozi.

(sdz)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen