Montag, 3. August 2020

Arktik bez polarnih medvjeda

Ove životinje bi do 2100. godine mogle skoro izumrijeti

Gotovo svi polarni medvjedi mogli bi nestati sa Zemlje u narednih 80 godina, ako se emisija CO2 nastavi povećavati, napisali su u časopisu Nature Climate Change naučnici oko kanadskog biologa Petera K. Molnára sa Univerziteta u Torontu Scarborough.

Prema naučnicima, glavni razlog brzog nestanka gotovo svih 19 subpopulacija oko Sjevernog pola je nedostatak hrane. Većina ovih divnih, dva i po metra visokih životinja, jednostavno će umrijeti od gladi. Prema studiji, samo bi nekoliko primjeraka, koji žive na visokom Arktiku, moglo preživjeti 2100. godinu, ukoliko se temperature i dalje budu povećavale.

Problem je što klimatske promjene otopaju pakovani led, na koji su životinje upućene, kako bi uspjele u lovu. Polarni medvjedi uglavnom jedu foke, i rado čekaju ove brze i okretne životinje u otvorenim vodama. Njihova strategija lova zasniva se na čekanju foka na njihovim rupama za disanje. Polarni medvjedi znaju čekati satima dok foka ne izađe na površinu da udahne. Tada munjevitom brzinom hvataju i ubijaju svoj plijen, koji nema šanse da odozdo prepozna opasnost. Polarni medvjedi su zbog svog svijetlog krzna dobro kamuflirani i teško se ističu od okoline.

Ponekad polarni medvjedi isami probijaju led, na mjestima gdje ispod leda namirišu foke, jer njihov miris mogu osjetiti čak i kroz sloj leda debljine jedan metar. Kako bi istražili koliko je led debel i mogu li ga probiti, polarni medvjedi udaraju o njegovu površinu i osluškuju šumove vode odozdo.

Zbog klimatskih promjena skraćuje se vrijeme se u kome će im je još biti dostupan pakovani led. Naučnici su izračunali broj dana bez leda u narednim godinama, i postavili ih u odnos na broj dana koliko polarni medvjedi mogu preživjeti bez hrane. Pri tome su uzeli u obzir da ženke sa mladima mogu bez hrane provesti manje od ženki bez potomaka. Uz to znaju da mužjaci ogladne ranije od ženki, jer imaju manje rezervi i troše više energije.

Prema ovim proračunima, mladi umiru od gladi nakon 117 dana, a majke obično ubrzo nakon toga. Odrasli mužjaci trpe oko 200 dana bez hrane; ženke bez potomstva 255 dana, a ako se emisije CO2 ne bi značajno smanjile, ove granice bi se do kraja stoljeća mogle još smanjivati.

Svi polarni medvjedi mogu mjesecima biti bez hrane, ali to nije dovoljno, da se nose s brzim klimatskim promjenama.

(sdz)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen