Montag, 10. August 2020

Kolumna za život: Umjeće, ne raditi ništa

 

Čini se tako lako - a ipak je tako teško: isključiti se, opustiti se, ne raditi ništa. Na ferijama, na odmoru, u najtoplijim danima u godini.

"Raj je savršen, ali i dosadan", piše švicarski stručnjak za antikvitete Thomas Ribi. „A čovek nije stvoren za to. Naravno da želimo le#ati na plaži i ne raditi ništa. Ali zapravo ne možemo, barem ne dugo. U nekom trenutku napada nas, šejtan dosade. "

Čak je i Goethe znao: „Ništa nije teže podnijeti, od niza sretnih dana.“ Kada sam pitao jednog mladog kolegu da li može zamisliti da ne radi ništa na odmoru, rekao je: „Da, naravno tu je moj mobitel.“ Ono što on misli, to je fenomen našeg vremena: Živimo u društvu koje je prvenstveno usmjereno na brzinu i raznolikost.

Naučnici su otkrili kako su vremena sna posebno produktivna i kreativna.

Američki neurolog Marcus Raichle: „Naš je mozak vrlo aktivan kada se družimo, mazimo, i pustimo misli da lutaju."

Lijenost i kreativnost se međusobno ne isključuju - naprotiv. Beatle John Lennon († 1980) bio je poznat po svojoj navodnoj indolenciji. Ako mu nije išlo za rukom, dok je pisao neku pjesmu, vratio bi se u krevet - dok ne smisliti novu pjesmu.

Pa kako se isključiti, stvarno opustiti i istovremeno biti kreativan? Prijedlog: Zatvorite oči i uronite u svijet u kojem ste istovremeno uspavani i široko budni - svijet sanjarenja.

Sanjajte o stvarima koje vas dodiruju i zbog kojih se osjećate pozitivno: o svojoj porodici, djeci, unucima. Sa mora, sa planina. Da li sanjate o lijepim stvarima koje i dalje želite raditi. I ne bojte se malo dosađivati.

Još se sjećam velikih praznika svog djetinjstva: Vrijeme je neograničeno, dani se nikad nisu zaustavljali, dosada se uvijek uključivala, kad nije bilo prijatelja u blizini.

Ali tada, kad je početak školske godine bio blizu, znali smo samo: Kako je lijepo ne raditi ništa!

(Luois Hagen/Bild 20200808)

(prevod:spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen