Mittwoch, 19. August 2020

Sa stranica stare štampe: Visoka posjeta Mostaru, 1901. godine

 



U časopisu “Österreichische Illustriertes Zeitung” od 13. oktobra 1901. godine objavljen je tekst o posjeti princeze Terezije i njenih kćerki Mostaru.

Visoka posjeta Mostaru

Dana 24. septembra 1901. godine u posjetu Mostaru, gradu na Neretvi, stigla je princeza Terezija, supruga princa Ludwiga od Bajerna, sa njenim kćerkama, princezama Hildegarde, Wiltrud, Helmtrud i Gundelinde. Obzirom da su princeze putovale inkognito, izostao je oficijelni doček.

U vrijeme trajanja posjete služio im je kao domaćin gospodin Franz Mitrovic, rukovodilac filijale trgovačko-transportnog akcijskog udruženja iz Mostara. Između ostalih sa princezama se sastao i gradonačelnik Hadžiomerović, u čijoj pratnji su gošće posjetile unutrašnjost jednog turskog harema. Nakon ručka u hotelu Neretva pogledale su znamenitosti grada, trgovački dio čaršije, gdje su gošće kupile neke interesantne im stvari.

U četiri sata popodne visoke gošće su putničkim vozom iz ovoga vrlo interesantnog grada otputovale u pravcu Gravosa (stanica Gruž, Dubrovnik), pri čemu su iskazale žaljenje što za boravak u Mostaru nisu imale više vremena.”

Uz tekst su objavljene i dvije fotografije sa posjete, jedna na bočnom ulazu u hotel Neteva, (sa strane banje), gdje je nakon izgradnje hotela bio glavni ulaz, i druga sa Starog Mosta.

Za nas je također interesamtno da je fotografije napravio fotografski atelje Tomlinović.

(prevod: Smail Špago)

O ovoj posjeti smo već smo pisali u knjizi "U sjeni zaborava", autori Tibor Vrančić, Smail Špago Ismail Braco Čampara, izdanje IC štamparije Mostar, 2017. godine:

Visoki anonimni posjet Mostaru

Nadvojvotkinja Maria Theresia, kćerka princa Ferdinanda od Austrija i princeze Elizabeth, uĉinila je posjet Mostaru 24. septembra 1901. g. „Gospođa je doputovala vlakom iz Gravose, a u njenoj pratnji su bile i njene tri kćerke“, te gosti među kojima i poznati slikar Hans von Bartels. „U Mostar su doputovali u dva salon vagona. Kako je posjeta bila incognito nije bilo oficijelnog prijema u gradu. Na željezniĉkoj stanici visoke goste je sa tri fijakera doĉekao gospodin Frano Mitrović, šef filijale akcionarskog društva za trgovinu i transport u Mostaru… Visoki gosti su posjetili veliĉanstvenu Karadžozbegovu dţamiju“. U svojoj kući ih je ugostio i mostarski gradonaĉelnik Ahmed-beg Hadžiomerović, kojom prigodom su gosti mogli po prvi puta razgledati tipiĉnu kuću iz turskog perioda, a ženski dio društva je dobio dozvolu da posjeti harem – ženski dio kuće. Nakon ruĉka u hotelu „Neretvi“ gosti su posjetili katoliĉku baziliku i Stari most. Nadvojvotkinja je na mostu naĉinila i nekoliko skica za akvarele, što je također uĉinio i slikar von Bartels. Nakon obilaska Kujundžiluka gosti su se u 16,26 vlakom vratili u Gravosu”.

priredili: Smail Špago, Armin Džabirov, Tibor Vrančić

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen