Samstag, 1. August 2020

Međunarodni dan srednjeg prsta


Vjerovali ili ne, danas 1. augusta je međunarodni dan srednjeg prsta

Dan srednjeg prsta obilježava se svake godine 1. augusta.

Međunarodni dan srednjeg prsta 2012. godine pokrenuo je Britanac Charles Greene, koji živi u Düsseldorfu, kako bi ova gesta postala društveno prihvatljiva. Za Greena je pokazivanje srednjeg prsta simbol koji se razumije u cijelom svijetu. Gesta bi stoga trebala biti društveno prihvatljiva, ali ne kao agresivan izraz, već kao izraz da vam se nešto ne sviđa i stoga protestvujete protiv toga srednjim prstom.Na međunarodni dan srednjeg prsta, mole se građani da ulicu prelaze sa ispruženim srednjim prstom. (!?)

(kojidanjedanas)


Kako je nastao gest pokazivanja srednjeg prsta

Mnogi od nas su, makar jednom, svoje mišljenje o nekome izrazili pokazivanjem srednjeg prsta, kao što je to nedavno uradila Amerikanka koja je takvu poruku poslala Donaldu Trampu, dok je biciklom prolazila pored predsjedničke kolone.

Zbog toga je, potom, dobila otkaz. Malo ko, međutim, zna kako je taj gest nastao i koliko se dugo koristi.

A nisu u pitanju stotine, već hiljade godina. “Znamo da historija tog gesta seže bar do vremena stare Grčke. Pokazivali su ga u nekim grčkim dramama i komedijama zajedno sa drugim vulgarnim gestovima, poput ‘mahanja’ penisom.

Iz Historijskih spisa znamo da se gest koristio i na pozornicama starog Rima, kao i prilikom sukoba u Senatu.

To se tada zvalo ‘Digitus Impudicus’ ili drski prst”, rekao je Bendžamin Bergen, šef Jezičke i kognitivne laboratorije Univerziteta u San Diegu za Vajs.

Niko ne može, sa stopostotnom sigurnošću, da kaže šta je originalni “drski prst” značio, ali su naučnici prilično sigurni da je to trebalo da predstavlja penis.

“Srednji prst je penis, a dva savijena prsta sa strane predstavljaju testise. To je falusni gest”, izjavio je ugledni antropolog Dezmond Moris za BBC.

Prvi pismeni trag o pokazivanju srednjeg prsta ostavio je Aristofan u komediji “Oblaci” iz 424. godine prije naše ere.

Prvi čovjek kome je, zvanično, srednjim prstom “poslata poruka” bio je filozof Sokrat, kome u tom komadu lik pod imenom Strepsijad pokaže srednji prst, praveći se da je to ukrućeni penis.

Sokrat je u “Oblacima” prikazan kao neko ko kvari atinsku omladinu.

Sljedeći put “srednjak” se spominje u knjizi “Životi i mišljenja znamenitih filozofa” Diogena Laertija u 3. vijeku prije Krista, i takođe je pokazan jednom filozofu.

Gest se pojavljuje u više komada napisanih u doba starog Rima, a prema nekim izvorima, zloglasni imeperator Kaligula tjerao je podanike da mu, umjesto ruke, ljube srednji prst, kojim bi prethodno sugestivno mahao kako bi još više podsjećao na penis.

U srednjem vijeku srednji prst se ne spominje u zapisima, ali nema sumnje da je taj gest preživio.

(Tuzlanski.ba)


Bildunterschrift hinzufügen





Neobična umjetnost: Statua srednjeg prsta

U samom središtu Piazze Affari, trga u Milanu gdje se nalazi sjedište talijanske berze, nalazi se i mramorna statua srednjeg prsta. Ako malo bolje pogledate, vidjet ćete da ostali prsti nisu savijeni, već odrezani, ali dojam je ipak isti: nedvosmislena poruka bankarima i direktorima velikih korporacija.

Statua se zove L.O.V.E., skraćeno za Libertà, Odio, Vendetta, Eternità (sloboda, mržnja, osveta, vječnost), a napravio ju je 2010. godine kontroverzni talijanski umjetnik Maurizia Cattelan koji je poznat po svojim provokativnim djelima. Statua je trebala ostati na trgu samo nekoliko sedmica, ali su gradske vlasti ipak odlučile da ostane na neodređeno vrijeme.

Iako Cattelan nikada nije objasnio smisao statue, većina pretpostavlja da se odnosi na ekonomske krize koje su pogodile Evropu – i posebno Italiju – od 2008. godine pa nadalje, a za koju su uglavnom optuživani bankari.

Piazza Affari se nalazi u poslovnoj četvrti u Milanu koja definitivno nije turistička destinacija, ali ljudi iz svih krajeva svijeta posljednjih godina rado dolaze ovdje kako bi se uslikali sa statuom, pa i sami bankarima pokazali srednji prst.

(pixelizam)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen