Mittwoch, 26. August 2020

Čovjek sa osam nogu i osam očiju

 


Ne mislim na lava, pumu, lisicu, kad pomislim na Manuela Nouera. Mislim na pauka.

Pauk je jedino živo biće koje ima osam očiju i osam nogu.

U finalu Lige prvaka Manuel Neuer imao je osam očiju i osam nogu.

Tuchel, trener Pariza, govorio je o narušavanju pravila takmičenja.

Bio je u pravu. Neuer je imao više od dvije noge. Imao je paukove noge.

Nezaustavljivo je uspješno zaustavljao, neuhvatljivo uspješno hvatao.

Jedna noga je bila podignuta, a druga je bila dolje.

Za mene je Manuel novi Spiderman.

Može se peti na zidove.

Ruke su mu se lijepile za svaku loptu.

Čovek pauk je postao šampion, a ne čovjek-lav, čovjek puma, ili čovjek lisica.

Manuel Neuer je dobio finale Lige prvaka.

Čovjek sa osam nogu i osam očiju.

(Wagner/Bild 20200825)





Jedan i jedinstven – Manuel Neuer

On je natjerao najskupljeg fudbalera na svijetu na plač. A drugom najskupljem, zaledio je pogled. I sve navijače ponovo zadivio.

Golman Bayerna, ili bolje, ključar kapije, Manuel Neuer (34) tvorac je trostruke titule 2020. Takozbanog triplea: Prvenstvo, kup Njemčke i Liga šampiona.

Junak u finalu Lige šampiona, protiv Pariza rezultatom 1:0.

Zaustavio je jedan jak udarac i nakon toga dodatni šut Neymara, sa vrlo kratke udaljenosti, njegovim ludim refleksima.

Kasnije je 222 miliona skupi Brazilac pokrivao lice i jecao.

Parirao je udarcu Marquinhosa lijevom nogom, koji je morao biti 1:1.

Odbio je udarac Mbappéa sa jednog metra (doduše bio ofsajd, ali to je bila njegova glazura na torti), jednim čudesnim potezom desnog stopala. Francuz, svjetski prvak (transfer transfer 145 miliona),

samo je stao i od čuda, samo otvorio usta.

Trener Pariza Tuchel je rekao: "To je bilo i malo narušavanje pravila takmičenja." Što bi trebalo značiti, da na Bayernovom golu nije stojao obični zemaljac.

Ranije su golmani uglavnom svoj posao orađivali rukama. Neuer istodobno pruža i ruke i noge, pretvarajući se u zid, od kojeg se sve odbija.

I čini to toliko dugo, dok napadači ne polude.

Norbert Elgert, njegov omladinski trener iz Schalkea, je rekao: „Za mene je bio previše miran, previše flegmatičan. Često bih ga pitao, jesi li to uzeo valium. A danas je opuštenost jedna od njegovih najjačih strana.“

Neuerov raspon ruku: 1,91 metara. Kod nogu, nije puno manje. Ako digne ruke, uz svoju visinu od 1,93 metra, nedostaje mu samo jedan centimetar do prečke. Sada nabavite sebi centimetar i uporedite raspon svojih ruku sa njegovim.

Neuer ima 21,5 centimetar od zgloba do vrha srednjeg prsta. Između palca i malog prsta ima 17 centimetara. Kao lopata! Ima li još pitanja?

Oliver Kahn („Dalje, samo dalje“) smatran je svojevremeno opsjednutim.

Neuer bi trebao biti još opsjednutiji. Stisni zube, bori se! Kad trening u Bayernu, zbog korone, nije bio moguć, Neuer je u svom vrtu napravio gol. I trenirao.

Može li zapasti u krizu? U sezoni 2017/18 odradio je samo tri utakmice Bundeslige, zbog operacije srednjeg prsta. Kad je Ter Stegen, njegov rival u reprezentaciji, iznio neke svoje tvrdnje, nažalost, reagovao je ne baš suvereno. Prilikom pregovora o novom ugovoru, za ugovor do 2023. godine, zahtjevao je plaću od 20, ili više miliona godišnje. Ako je to istina, onda je to i zaslužio.

Da li je on najbolji golman svih vremena?

Gotovo da nema nikakve sumnje. Čak i Oliver Kahn kaže: „U Njemačkoj smo uvijek imali zaista sjajne golmane, ali Manuel Nouer je definitivno jedan zaista, zaista najsjajniji. Da, može se reći da je najbolji!"

Svjetski prvak, dva puta triple, osam puta prvak, šest puta osvajač kupa. Još uvijek mu nedostaje samo naslov prvaka Evrope. Može ga osvojiti iduće godine.

Kako se sada osjećaju zbunjeni navijači Bayerna, koji su tokom njegovog preseljenja iz Schalkea u Minhen, 2011. godine, podizali hiljade plakata sa riječima "Koan Neuer!" - Ne Neuera. Danas je on „Der Oane“ - jedan, i jedinstven.

I još dugo, dugo nije ni blizu kraja.

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen