Sonntag, 23. August 2020

Kolumna života – Velika sreća, prijateljstvo

 

Ako nemate šta da kažete, a druga osoba i dalje zna šta mislite - to je prijateljstvo.

Pravi prijatelji nikad ne traže, oni prepoznaju i daju."

Ove divne riječi možete pronaći na internetu, ako ukucate izraz "prijateljstvo".

I: Pravi prijatelj je onaj koji ne dodiruje samo vašu ruku, već i vaše srce.

Kako je sada s prijateljstvom u vremenima korone? Čuli ste već rečenice poput: „Ne javlja se više. Možda se ne usuđuje napustiti kuću zbog korone ...", ili slično.

Sigurno da postoji i tako nešto. O tome još nema statistike. Ali vjerovatno su to samo izuzeci.

Prava prijateljstva se ne raskidaju, ako se vanjske okolnosti mijenjaju zbog bolesti, iznenadnog siromaštva, ili ruke sudbine.

Jer, tek tada postaje jasno koliko prijateljstvo vrijedi. U narodnom jeziku (kako se to pametno često formuliše) kaže se: Pravi prijatelji prolaze zajedno kroz dobro i zlo!

Ipak, prijateljstvo je neobična stvar: za većinu ljudi prijateljstvo dolazi iz kruga porodice ili kolega.

A istovremeno, statistički gledano, svatko od nas ima samo 3 do 4 stvarno bliska prijatelja - a svako prijateljstvo završava nakon otprilike sedam godina.

To u prevodu znači: Kad smo izabrali nekoga za prijatelja, bez obzira da li je to žena ili muškarac, postojao je, i postoji, neki dobar razlog za to: prijateljstva daju smisao našem životu. Dobar je osjećaj biti tu zbog druge osobe i igrati važnu ulogu - kako je lijepo kad smo drugoj osobi jednako važni.

Kad se prijateljstvo završi, to ne mora biti loše. Mi se mijenjamo - kao i radost oko nas.

Prijatelji za čitav život - kako je lijepo kada neki od nas mogu to doživjeti.

Međutim, one rijetke i neuništive veze ne nalaze se putem zahtjeva za prijateljstvo i lajkanje na društvenim mrežama. Naučnici su otkrili: Čovjek tamo može održavati između 100 i 150 socijalnih kontakata, a kodviše od toga, gubi pregled. A uz to i pitanje, koji od tih mnogobrojnih kontakata koje imamo, vodi stvarno do pravog prijateljstva, taj odgovor saznaćemo tek nekada kasnije.

„Svako ko uđe u vaš život, treba i da zakorači u vaš život“, lijepa je rečenica nepoznatog pesnika, „a šta će od toga biti, to zavisi samo od vas“.

(Louis Hagen/Bild 20200822)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen