Samstag, 8. August 2020

Gradski derbi za istoriju

 


Mostarski gradski derbi u 2. kolu Premijer lige BiH

Gradski derbi između Zrinjskog i Veleža odigraće se u drugom kolu fudbalske Premijer lige BiH, koje je na rasporedu u subotu, 8. avgusta, s početkom u 19 sati na stadionu “Rođeni” u Mostaru.

Trener FK Velež Feđa Dudić kazao je kako će ovo za Velež biti istorijska utakmica.

“Ovo je prvi put da će se utakmica na stadionu ‘Rođeni’ igrati pod reflektorima u noćnom terminu i sigurno da će to biti upisano u knjige o istoriji Veleža. Što se tiče ovog derbija, još od susreta protiv Željezničara očekujemo početak nove utakmice, jer nam je bilo teško nakon tog poraza u prvom kolu”, kazao je Dudić.

Trener “Rođenih” dodaje kako se nada da će ekipa sutra dokazati kako je prošli poraz bio samo loš dan.

“Kad izgubiš 3:0, ne možeš ništa pričati, nego samo šutiš, radiš i čekaš novu šansu, novo dokazivanje. Mi zaista željno iščekujemo sutrašnji derbi da pokažemo da je ono zaista bio samo loš dan, a ne stvarna slika ekipe Veleža”, kazao je trener Dudić.

Trener HŠK-a Zrinjski Mladen Žižović istaknuo je kako je njegova ekipa u ovom trenutku u psihološkoj prednosti u odnosu na Velež.

“S obzirom da oni iščekuju ovu utakmicu, mi ćemo to njihovo moranje, čekanje i taj naboj pokušati iskoristiti, pa da jednom smirenom i kvalitetnom igrom pokažemo da smo mi Zrinjski, najuspješniji fudbalski kolektiv od kad se igra zajednička Premijer liga BiH”, navodi Žižović.

Velež je, po njegovim riječima, od prošle godine napravio iskorak što se tiče igre i pristupa, a pogotovo dolaskom trenera Dudića.

“Bazirani su na dobroj igri, pogotovo na domaćem terenu i imaju dovoljan broj kvalitetnih igrača koji mogu riješiti utakmicu. Naše je da evidentiramo njihove kvalitetne strane, koje itekako imaju, da ih zaustavimo i pokažemo kako u redovima Zrinjskog, ipak, ima boljih igrača. Očekujemo ravnopravnu utakmicu, ali i da ćemo doći do pozitivnog rezultata”, kazao je trener “Plemića”.

Golman Veleža Adnan Bobić istakao je kako će ovaj derbi bez publike biti jako težak.

” Publika je za nas uvijek bila 12. igrač i davali su nam vjetar u leđa da igramo bolje, ali svejedno se spremamo, slušamo uputstva trenera, izaći ćemo i dati najviše od sebe da obradujemo navijače i operemo naš obraz nakon poraza na Grbavici”, rekao je Bobić.

Fudbaler Zrinjskog Pero Stojkić kazao je kako su on i ekipa maksimalno spremni za sutrašnju utakmicu.

“Derbi nije derbi bez navijača, ali i nama i ekipi Veleža ova utakmica puno znači, tako da ćemo dati sve od sebe kako bi došli do povoljnog rezultata”, kazao je Stojkić.

(Fena)

(NovaSloboda.ba)

Navijači Zrinjskog razbijali automobile i kafiće u Fejićevoj ulici

Uoči večerašnjeg gradskog derbija između Veleža i Zrinjskog, u Mostaru je jutros, nešto iza osam sati, “odigrana” uvertira, a u glavnim ulogama bilo je pedesetak navijača Zrinjskog.

Oni su, onome što smo mogli saznati od onih koji su se zatekli u Fejićevoj ulici, u crnim majicama i naoružani bejzbol palicama, kamenicama i petardama, preko Starog mosta i kroz Kujundžiluk krenuli, po svemu sudeći, da se obraćunaju sa navijačima Veleža.

Po dolasku u blizinu česme kod Roznamedžijine džamije, ničim i ni od koga izazvani, počeli su bacati kamenice i petarde, pri čemu su oštetili nekoliko parkiranih automobila u ulici Huse Maslića. Potom su, kad je došla malobrojna policija, nastavili Fejićevom ulicom, bacajući u pravcu obližnjih kafića petarde i kamenice, a sa stolova jednog objekta uzimali su pepeljare sa stolova i razbijali ih po ulici.

Prema pričama očevidaca, oni su, idući od trga Musala prema Carinskom mostu, skidali crne majice i sakrivali palice.

Nezvanično saznajemo da je policija uhapsila šestoricu huiligana.

Ono što posebno zabrinjava i postavlja brojna pitanja je zašto je zatajila policijska intervencija, ako se danima po gradu pričalo da će doći do navijačkih sukoba. Prije dvije večeri, umalo na Bulevaru nije došlo do sukoba i umjesto da Interventna i Specijalna policija bude raspoređena po gradu, na ulicama su bili tek malobrojni policajci. Zato i ne čudi gnjev i ljutnja građana upućena jutros prisutnim policajcima na uviđaju u Fejićevoj ulici.

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen