Samstag, 15. August 2020

Inicijativa za zbirku svjedočenja

Inicijativa za izdavanje knjige, dokumentovanja o zatvaranju ljubušaka u logore i progon ljubušaka 1993 g.

Dragi Ljubušaci,

Udruženje ljubušaka u Norveškoj želi da pokrene inicijativu za izdavanje knjige, dokumentovanja o zatvaranju ljubušaka u logore i progon ljubušaka 1993 g. Razni portali demantuju ove istorijske činjenice i naša je obaveza da se istina dokaže i zabilježi.Kao što ste već možda pročitali na portalu ljubusaci.com, objavili smo već nekoliko priča o tim događajima.

Davno je bila 1993. godina koja nam je izmjenila životni put, životni smisao i životnu podlogu. Nažalost, još uvijek se vode rasprave kako, koliko, istina-neistina, prognanstvo – dobrovoljno iseljenje. Jedno stoji za sve ljude na svijetu: niko ne napušta svoje ognjište u kojem se osjeća sigurno u bilo koja doba dana i noći. U protivnom se potreba za sigurnošću, spašavanjem svoje egzistencije okreće u prognanstvo. Ljubušaci su kolektivno i individualno bili izloženi pritiscima, prijetnjama i zatvoru. Ovdje nema špekulacije.

Odstranimo sve špekulacije sa slovom na papiru, slovo koje će ostati iza nas za slijedeća vremena, generacije. Ne dajmo da drugi pišu našu istoriju. Radi ovoga vas pozivamo na lična učešća svojim izjavama šta ste doživjeli, pričama pod potpisom ili anonimno. Posjeduje li neko dokumentaciju, kopirajte i priložite. Što tačnije datume, to bolje! Potrebno nam je još priča, dokaza svjedoka koji su sve to prošli. Pošaljite nam vašu priču, vaše preživljavanje, bilo na Heliodromu ili u Ljubuškom tih dana. Molimo da se sve svede u granice kulturnog, bez vrijeđanja. Moramo misliti i na naše sugrađane u Ljubuškom. Ne brinite za gramatiku ili pravopisne greške, popravićemo po potrebi.

Ova zbirka bi bila naša izjava i naše slovo istoriji Ljubuškog – da se zna!

ROK: štampanje krajem 2020 godine.

Gdje sa zbirkom:

- Ministarstvo za raseljena lica?

- Prodaja!

(Nije nista provjereno)

Pošto je ovo još uvijek ideja, želimo vaše replike i vaše priloge. Bez obzira šta mislite. Moramo znati koliko je za ovako nešto. Mi želimo da se nova knjiga pripremi u toku godine, zato vas molimo da se javite uskoro. Ko želi ostaće anoniman, sve poštujemo, samo je bitna masovnost. Mnogo je ljubušaka bilo u logoru, nadajmo se da će većina učestvovati u pisanju historije koju ćemo ostaviti budućim generacijama. ...

Vaše priloge možete slati na email:

sibilabasic@gmail.com ili

mithadmuminagic@gmail.com

Udruženje ljubušaka u Norveškoj


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen