Mittwoch, 12. August 2020

Iz stare štampe: Izložba mostarskih vinara u Beču, 1898.

 






U časopisu "Nada" od 20.maja 1898. godine objavljena je vijest o otvaranju Jubilarne izložbe, koja je u Beču otvorena 30. aprila. U vijesti se kaže:


"Jubilarna izložba u Beču otvorena je dne 30. aprila u Prateru. Uz burne poklike i uz glazbu bosansko-hercegovačke pukovnije stupilo je Njegovo Veličanstvo car i kralj pred vrata rotunde, da u slavu pedesetgodišnjeg povratka svog nastupa na prijesto primi vesele čestitke svojih naroda, izražene u požrtvovanom nastojanju najčuvenijih sila obrtničkog svijeta i kulturnog rada za vrijeme od pola vijeka. I naša kršna i ponosna Bosna i Hercegovina doprinosi toj slavi svoj svjež vijenac, a uredništvo se je pobrinulo, da naši čitatelji i po njenim domovima i preko bratskih joj pragova ugledaju što prije u slici i opisu ono svježe lišće, koje evo u doba mirna rada buji na krijepkome dubu iz njezinih živih i sve življih slavenskih žila.

Bosna i Hercegovina je bila predstavljena rudarstvom, drvo-preradom, stočarstvom i slično. Bila su izgrađena dva velika paviljona za izložbene postavke Bosne i Hercegovine“.


U časopisu „Dom i sviet“ iz 1898. godine objavljen je tekst o jubilarnoj izložbi u Beču, na kome su učestvovali i vinari iz Mostara.


U gornjem spratu eno vam opet bos.herceg. turistike, šumarstva, graditeljstva (s obilnim brojem osnova našeg Vancaša), naprednih rezultata s polja živahnog, školskog života, sobica literarnih, štamparskih proizvoda, pak ratarskih, voćarskih i vinogradarskih tečevina.

U ovoj potonjoj privrednoj struci izložiše glavni mostarski producenti gg. Jelačić, Aničić i Kovačević neke vrste kao „Žilavka“, „Blatina“ i „Skadarka“, te nije čudo, da je to vino tako brzo izišlo na glas“.


Fotografije: Paviljoni BiH na jubilarnoj izložbi u Beču 1898.


Priredili: Armin Džabirov, Smail Špago, Tibor Vrančić

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen