Sonntag, 16. August 2020

Stare slike pričaju: Iz stare štampe, RK Tehničar 1967.

 





Tekst i slika su objavljeni u mostarskoj Slobodi 1967. godine.

Na slici: Radovanović Ljubo, Prce Ivan, Pašić Ljubo, Marić Zvonko, Kuljić Aco, Hukić Ahmet, Ćosić Himzo i profesor Džemal Burić.

RK Tehničar je te takmičarske 1967. godine bio kompletno sastavljen od raje iz II b razreda!


Deset godina školskog sportskog društva "Tehničar"

Rasadnik "zvjezdica"

Ove godine navršava se decenije postojanja Sportskog društva mostarskog "Elektromašinskog čkolskog centra". On sada ima sedam sekcija sa oko 300 aktivnoh članova. Toj cifri treba dodati i brojne mladiće i djevojke koji su uključeni u mnoga školska i međuškolska takmičenja, koja se često organizuju. S njima rade profesori fizičkog vaspitanja Burić, Hasanagić, Ivanković i Simonović. Ovaj kivartet stručnjaka "podijelio" je sekcije koje priprema i, praktično, s njima rukovodi.

Obje rukometne sekcije, muška i ženska postižu zapažene rezultate. One već nekoliko godina drže primat u takmičenju mostarskih srednjoškolaca.

U školskoj 1967/68 godini muška selekcija nadmeće se na dva "kolosijeka". Naime, jedna ekipa brani boje u školskoj konkurenciji, a druga se od jesenas bori u novoosnovanoj Zonskoj ligi. Zonaši su u prvoj etapi završili na četvrtom mjestu, samo dva boda iza prvoplasiranog konjičkog Partizana.

Stonoteniseri su, takođe, višestruki šampioni u konkurenciji srednjih škola, a ubrajaju se mešu najaktivnije članove društva. Svojevremeno su dva puta bili domaćini i republičkog prvenstva u stonom tenisu. Sa uspjehom se takmiče i na šampionatima grada, a lani su, recimo, reprezentovali Hercegovinu na Republičkim sportskim igraa u Sarajevu, gdje su u oštroj konkurenciji zauzeli treće mjesto.

I obje košarkaške ekipe se nadmeću u prvenstvu škola. To se odnosi i na šahiste i atletičare. Na tek najavljenom plivačkom šampionatu će se, takođe, pojaviti i predstavnici ovog Centra. Jednom rječju, nema takmičenja u gradu, pogotovo među srenjoškolcima na kome ne učestvuje bar jedna ekipa "Tehnučara". Uspostavljena je i čvrsta saradnja sa pripadnicima Armije, u stvari sa SD "Mostarski bataljon".

Fudbal je nesumnjivo najpopularniji. To svjedoči i nedavno prvenstvo Centra u malom fudbalu. Ono je okupilo 36 razrednih timova.

Razumljivo iz masovnosti se rađa i kvalitet. Mnogi članovi "Tehničara" sada nastupaju ili su nekad igtrali u gradskim klubovima. Tako se recimo većina rukometaša Veleža ponikla u ovoj sredini. Slično je i sa košarkašima Lokomotive. Svakako, njen najistaknutiji pojedinac bio je Dragiša Vučinić, državni reprezentativac i odnedavno član Crvene Zvezde iz Beograda. Bratić, Galić, Kevelj i drugi atletičari Veleža prve korake u "kraljici sporta" učili su upravo u školskom društvu "Tehničar"...

Otuda nije čudo što se tvrdi da je "Tehničar" najaktivnije sportski društvo u Mostaru. I razumljivo, morala su doći i zvanična priznanja. Dva puta je predstavnik ovog društva primio "Majsku nagradu" opštinske SOFK-e.

Za takmičenja se uglavnom koriste sportski tereni Elektromašinskog školskog centra. Međutim, najaktutniji problem su sredstva. A ona su, nesumnjivo, neophodna, pčogotovu otkako se rukometaši takmiče u Zoni. Ali, eto, u ovoj školskoj godini dotacija, ako se uopšte tako može da nazove, iznosila je svega 300 novih dinara, od čega je 200 dodijalila uprava EMŠC a ostalo Školski komitet Saveza omladine.

(m)


Stare slike i tekst (Sloboda 1967.) iz arhive Branko Vučina/cidom, 

slika RK Tehničar, arhiva Maturanti EMŠC 1969.

priredio: Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen