Sonntag, 23. Dezember 2018

Zemlja čuda: Stvari koj se mogu naći samo u Indiji



Indija je zaista jedinstvena zemlja, a svako ko ju je posjetio rekao je da je to iskustvo koje se nikada ne zaboravlja. Ova zemlja prepuna je misterija i zanimljivosti koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.


Selo blizanaca
Sela Kodini i Umri možda imaju malo stanovnika, ali je ono što ih čini zanimljivim to što se u njima konstantno rađaju identični blizanci. U selu Kodini na 2000 stanovnika ima 350 parova identičnih blizanaca. To znači da gotovo svaka porodica ima bar jedan par blizanaca, dok u selu Umri sa populacijom od 900 stanovnika ima preko 60 parova blizanaca. Dok naučnici smatraju da su za to krivi geni, lokalci veruju da je u pitanju dar od bogova.



Magnetno brdo
Magnetno brdo nalazi se na 3352 metara iznad nivoa mora i prava je turistička atrakcija. Naime, vjeruje se da ovo brdo ima magnetske moći i da može da privuče sebi automobil čak i kada je motor isključen. Ipak, istina je da je to samo optička iluzija prouzrokovana gravitacijom brda.



Dom najkvalitetnijeg i najjačeg hašiša na svetu
Na sjeveroistoku doline Kulu nalazi se selo Malana poznato i kao "mala Grčka u Indiji". Naime, lokalci vjeruju da su baš oni potomci Aleksandra Velikog. Samo selo je odsječeno od ostatka svijeta, a stanovnici se vode posebnim političkim sistemom. U selu ima samo oko 1000 kuća, a ono što ga čini jedinstvenim je i to što je dom "Malana krema", najkvalitetnijeg i najjačeg hašiša ikada 
napravljenog.



Hram pacova
Karni Mata hram ili Hram pacova nalazi se u Radžastanu. U njemu živi preko 20.000 pacova, a mnogi ih obožavaju i mole im se jer smatraju da su zapravo reinkarnacija porodice Karni Mate. Bijeli miševi su najpoštovaniji među njima jer se smatra da su baš oni Karni Mata i njeni sinovi.



Kafić na groblju
"Nju laki" restoran u Ahmedabadu je i morbidan i fascinantan u isto vreme. Naime, ovaj kafić izgrađen je na vijekovima starom muslimanskom groblju, a grobovi su i dalje očuvani i nalaze se ograđeni između stolova za goste. Za vlasnika ovi grobovi su prava zlatna koka jer mu donose brojne mušterije.



Gomatešvara, najveća monolitska statua
Najveći monolit na svijetu, statua Gomatešvara, nalazi se u mestu Šravanabelagola. Ova statua visoka je 18 metara i napravljena od jednog bloka granita. Zbog svoje veličine vidljiva je i sa 30 kilometara udaljenosti. Gomatešvara je bio svetac đainizma, a monolit je izgradio Čamundaraja, velikodostojnik u službi dinastije Zapadna Ganga.



Replika Tadž Mahala
Mini Tadž Mahal izgrađen je krajem 17. vijeka i poznat je i kao "Tadž siromašnog čoveka". Mongolski vladar Aurangzeb je naredio gradnju, a njegov sin princ Azam Šah je ideju sproveo u djelo. On je želo da ova replika bude napravljena u sjećanje na njegovu prvu suprugu.



Najveće banjan drvo na svetu
U blizini Kalkute nalazi se botanička bašta u kojoj živi 1250 godina staro veliko banjan drvo. Ono se prostire na preko 16.000 kvadratnih metara, zbog čega se čini kao da je šuma, a ne samo jedno drvo. Godine 1925. ga je udario grom, zbog čega je ostao bez glavnog debla. Ipak, ovo drvo je nastavilo da živi jer ima 3300 vazdušnih korjenova.



Ruralna olimpijada
U februaru se svake godine u selu Kila Raipru održavaju zanimljive ruralne olimpijske igre. Tada dolazi i veliki broj turista da posmatra sportska nadmetanja. Sam festival osmislio je Inder Sing Greval 1933. godine, a glavne atrakcije su trke kamila i pasa, trke na bikovima, kao i indijska borilačka vještina Gatka.



Hram boga viza
Neki bogovi pomažu u prosperitetu, neki štite, ali bog 21. veka iz Baladži hrama u Čilkuru ima moć da sljedbenicima donese vizu za Ameriku. Mnogi ljudi koji su pripadnici i drugih religija dolaze u ovaj hram da se mole za vizu, a ako je dobiju, moraju da prošetaju 108 krugova po unutrašnjosti hrama.
(blic)




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen