Dienstag, 25. Dezember 2018

Taj čudesni svijet – Slike dana


U mjestu Altenau, u Niedersachsenu, u Njemačkoj više hiljada balvana leže na jednom državnom šumskom skladištu. Skoro 140 godina stare jele su početkom godine oborene tokom olujnog vjetra Frederike i sada čekaju na prodaju zbog prenatrpanog tržišta drveta. Zimsko vrijeme i vještačko prskanje drveta sve su pretvorili u jedan zimski pejsaž.

Pogled na Guantang most u Liuzhou u Kini, koji premoštava rijeku Liujiang na jugu Kine. Most dug 457 metara pušten je prethodnih dana u saobraćaj.

Još malo Kine. Dvojica radnika obavljaju rutinsku kontrolu na liftu u Wulingyuanu, šumskom području u Zhangjiajieu u provinciji Hunan. Lift Bailong visok je 335 metara i nalazi se na jednoj ogromnoj litici okružen spektakularnim formacijama stijena. Ovaj lift važi kao najviši vanjski lift na svijetu.

U Honolulu Bayu na Hawaiima, surf profesionalac Paige Hareb se bori sa visokim talasima. Zima donosi visoke talase na ovo ostrvo u Pacifiku. A tada je vrijeme da se tu, na Oahu i mauiju sastane svjetska elita u surfanju.

I jedna slika sa Marsa: InSight-Mars-Lander se sigurno spustio na planetu Mars, a na prvoj poslatoj slici vide se njegovi instrumenti i pejsaž u pozadini. Lander je opremljen seizmometrom i sondom za toplotni tok. Uzimanjem uzoraka ispitivaće se geološki razvoj Marsa.

Na jugu ostrva Steward, na Novom Zelandu, nasukalo se i uginulo ukupno 145 bjelogrlih delfina. Ovdje se često dešava da se ovi delfini nasukaju na obalu, ali se radi o pojedinačnim slučajevima. U posljednje vrijeme izvještaji o masovnom nasukivanju postaju sve češći. Sada se istražuju razlozi ove pojave.

Zima već čvrsto u zagrljaju drži Mongoliju i pustinju Gobi. Sa ledenim temperaturama sa sjevera dolazi i vjetar koji iz pustinje sa sobom nosi milione tona pijeska, a kako je prikazano na slici u prilogu, stvorio je jednu prijeteću pozadinu ispred kineskog grada Zhangje. Preko sto metara visoki oblaci valjali su se preko ove kineske metropole, u kojoj živi preko milion stanovnika.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen