Samstag, 29. Dezember 2018

Pažnja: Najgori prenosnici bakterija u svakodnevnom životu


Ko zna gdje se sve sakrivaju opasni virusi ni bakterije, iz kuće bi trebao izlaziti samo sa rukavicama na rukama. Na kojim mjestima se sakrivaju naročito odvratne bakterije i virusi? Jedan pogled u galeriju u prilogu.

Ne mora se ići samo u javni toalet da bi se stupilo u kontakt sa uzročnicima raznih bolesti. Ponekad je dovoljan i rad u kancelariji: Promjenjiva radna mjesta olakšavaju svakodnevni rad u birou, ali je to, istovremeno, opasno po zdravlje. Posebno tu spadaju tastature kompjutera, koje su pravi magnet za bakterije. Kao pomoć služi svakodnevna dezinfekcija, ili vlastita tastatura.

Sljedeća opasna tačka, posebno u kancelariji, su telefonska slušalica i mobiteli. Nije ni čudo, pošto se kod korištenja s njima dolazi u neposredni kontakt, a ti uređaji rijetko, ili nikad, ne bivaju dezinfikovani.

Sljedeći izvor bakterija su slušalice. Ušna mast i znoj su odlični prenosnici bakterija. Dakle, pravilo: Što dalje od slušalica, pa makar i od najboljih kolega i prijatelja.

Jedna studija Univerziteta  Arizona o bakterijama u biroima otkrila je da čak 20 posto testiranih šoljica za kafu i čaša sadrže fekalne klice. Zato je vrlo važno da se čaše pravilno operu u mašinama za posuđe, da se tamo i osuše, kako omiljena šoljica za kafu ne bi postala mali neprijatelj.

Ali, mikrobi i bakterije ne vrebaju samo u kancelariji. Na putu do tamo dolazi se vrlo brzo sa njima u kontakt. Šteka na vratima, držač na ogradi stepeništa, sasvim su dovoljni za uspostavu kontakta.
Svudje gdje se nalazi puno ljudi, klima uređaji i uski prostori, sve su to omiljena mjesta za bakterije. Najbolje je, ako je moguće, ne držati se za držače u autobusima, tramvajima, ili u vozu, nego potražiti neko slobodno sjedište.

Ko još razmišlja o iznajmljenim automobilima, ili dijeljenju automobila sa najbližim, kod tako velikog broja bakterija u javnom prevozu. Ali, volani u vozilima su istinska legla za bakterije. Prema studiji Univerziteta Queen Mary u Londonu, volani automobila sadrže devet puta više bakterija nego sjedišta javnih toaleta. Stoga, najbolje je poći vlastitim biciklom, ili jednostavno pješke…

Najbolje oružje protiv bolesti je kretanje. Ali, pažnja: U fitnes studijima, na spravama za trening vrebaju mnogi izazivači bolesti. Dezinfekcija je alfa i omega. Najbolje je sam očistiti spravu prije upotrebe.

Međutim, ne samo u fitnes sudiju, nego i na sportskim kursevima nalazi se mnoštvo virusa i bakterija, kao na primjer, na tuđoj prostirci za yogu. Da bi se izbjegla infekcija, isplati se kupiti vlasititu prostirku.

Svejedno, radi li se o automatu za novac, parking ili za kartu, velika količina bakterija nalazi se na dugmadima za posluživanje. Takvi uređaji su svakodnevno u dodiru sa velikim brojem ljudi.

Što se tiče dugmadi, liftovi su veliki prenosnici bakterija. Ne samo radi dugmadi, nego i zbog vazduha u uskom prostoru, mnoštva ljudi koji ih cjelodnevno koriste, loše ventilacije. I zato, veoma je lijepo kad vas u liftu neko upita: Do koga sprata, i pritisne dugme umjesto vas.
Pa, nazdravlje i pripazite se.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen