Mittwoch, 19. Dezember 2018

Putovanje kroz vrijeme: Nekad i sad sa iste pozicije – Hendek




Mostar nekad i sad, fotografije sa iste pozicije u vremenskom razmaku od nekoliko decenija, do punog stoljeća. Fotografija nikad nije dosta, kao i pogleda u blisku ili dalju prošlost, onoliko daleku, koliko to dozvoljavaju fotografije napravljene nekada u našem gradu, od strane znanih i neznanih fotografa.
Danas uporedni pogled na Hendek iz 1900. i 2014. godine.
Riječ hendek na turskom jeziku ima značenje rov, iskop, rupa. U turskoj postoji i grad po imenu Hendek, a nalazi se otprilike na pola puta između Istanbula i Ankare.
Hendek u Mostaru u stvari označava najnižu kotu ispred samog Staroga mosta, u koju se sa Titove ulice stepenicama silazi u Potkujundžiluk, a to je dio starog grada koji se nalazi između Kujundžiluka i Starog mosta. Nekada se na mjestu današnjih stepenica nalazio pješčani put, kojim se sa brežuljka, koji na turskom jeziku ima značenje tepe, a pod mostarski je označavao Veliku tepu, ili na visokom brežuljku. Pored Velike tepe, u tome dijelu grada nalazila se, a i danas se nalazi, ulica koje se zove Mala tepa, a oba lokaliteta potiču još od osmanskih vremena.
Prema tome, sasvim je jasno značenje Hendeka u Mostaru, jer se s Glavne ulice stepenicama silazi u rov, iskopinu, rupu, što za one koji gledaju s Glavne ulice tako i izgleda.
Velika tepa je zauzimala prostor nekadašnje Ćejvan Ćehajine mahale i to je mjesto na Glavnoj ulici ispred današnjeg muzeja i Ćejvan Ćehajine džamije, onaj dio s koga se spuštaju stepenice prema Starom mostu.
Priredili: Smail Špago, Tibor Vrančić, Ismail Braco Čampara
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen